Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Засега: Атина не обмисля вето за Скопие за ЕС

13 май 2024, 16:22 часа • 2482 прочитания

„Необходимо е спазване на Преспанското споразумение като международно задължение на Гърция и Северна Македония. Все още не обмисляме вето срещу РСМ“.

Това заяви говорителят на гръцкото правителство Павлос Маринакис. Думите му дойдоха след като новият македонски президент Гордана Силяновска-Давкова не употреби конституционното име на страна, по време на церемонията за встъпване в длъжност, предаде ЕРТ.

Не са нужни много интерпретации

Още: Силяновска: Имам право да казвам и "Македония"

Маринакис каза, че Атина все още не обмисля налагане на вето на европейската перспектива на РСМ.

"Все още не сме стигнали до този момент, но е ясно и не са нужни много интерпретации, необходимото условие за интеграционния процес на Северна Македония е спазването на Преспанското споразумение“, добави говорителят.

Противоречи на Преспанското споразумение

Той повтори думите на премиера Мицотакис, че поведението на Силяновска е било "провокативно и обидно и противоречи на Преспанското споразумение".

Още: Македонското външно министерство с контрапозиция на Силяновска

„Това е факт, за който няма много тълкувания. Това е и нещо, което изглежда е било напълно прието от председателя на Европейската комисия и председателя на Европейския съвет, които реагираха незабавно, нещо, което показва рефлексите на нашата страна и влиянието, което Гърция вече има в международен план, нека не подценяваме това, защото някога беше черната овца на Европа“, посочи Маринакис.

Още: Шарл Мишел е разочарован от новия македонски президент

Преспанският договор бе подписан на 17 юни 2018 г. в с. Нивици на брега на Голямото преспанско езеро. Споразумението бе подписано от външните министри на двете страни Никос Кодзиас и Никола Димитров в присъствието на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Споразумението сложи край на дългогодишния спор за името на Македония между властите в Скопие и Атина.

Още: Познахме: Скопие направи крачка назад, тоест - към Тито

На подписването присъства и специалният представител на ООН Матю Нимиц, както и върховният представител за външни работи на ЕС Федерика Могерини и комисарят за разширяване Йоханес Хан.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес