Гърция отново реагира срещу опитите на Турция да изнудва с мигранти

2916
Гърция отново реагира срещу опитите на Турция да изнудва с мигранти
Снимка: Getty Images/Guliver

Оградата по границата на Гърция с Турция ще бъде изградена по цялото протежение на река Еврос, реши правителственият съвет за национална сигурност KYSEA. Срещата беше председателствана от министър-председателя Кириакос Мицотакис, съобщиха от правителствената пресслужба на Гърция, предаде БГНЕС.

"На срещата беше обсъден, наред с други въпроси, проблемът с нарастващия натиск, дължащ се на незаконното влизане на мигранти в страната ни както от сухопътните, така и от морските граници. Беше взето решение оградата постепенно да се разшири по цялото протежение на Еврос, като приоритет ще бъдат спорните точки, определени от съответните министерства и Генералния щаб на националната отбрана", се казва в изявлението.

Турция: Гърция опита да пречи на наши самолети по време на натовска мисия

Турция е извикала военния аташе на Гърция и е подала жалба в НАТО, след като гръцки самолети се предполага, че са "притеснили" турски и...

Говорителят на гръцкото правителство Иконому заяви, че турските власти отново се опитват да използват имиграцията като инструмент, като новата фаза на имиграционната криза се развива "като хибридна атака срещу Гърция".

"Само за един ден на 18 август повече от 1500 мигранти се опитаха да се промъкнат в Еврос. 38-те мигранти, спасени миналата седмица от гръцките власти, се оплакват, че са били насилствено отведени на остров Еврос от турските власти. През последните дни 60 контрабандисти бяха арестувани и изправени пред гръцки съд", каза Иконому.

Миналата седмица около 40 мигранти бяха блокирани на островче в река Еврос, а 5-годишно момиченце почина от ухапване от скорпион. Тя не можела да бъде погребана и тялото ѝ било държано във водата в продължение на дни. Гръцките власти заявиха, че не носят отговорност за инцидента с мигрантите, тъй като островчето се намира на турска територия. Опозицията отправи остри критики към правителството и заяви, че министър-председателят е установил "варварски режим, недостоен за никое човешко същество". Скоро тази група мигранти е открита на гръцка територия и те казват, че са били изпратени насила от турските власти.

След инцидента министърът на имиграцията Нотис Митаракис заяви пред радиостанция Skai, че оградата на остров Еврос ще бъде удължена с около 80 километра.

Гърция увеличава субсидиите за бизнеса и гражданите заради по-скъпия ток

Гърция увеличава субсидиите за домакинствата и бизнеса в отговор на рязкото поскъпване на електроенергията, предава БНР.  Милиард...

След като хиляди нелегални мигранти от Турция се опитаха да проникнат на гръцка територия в края на февруари и началото на март 2020 г., Гърция построи нова ограда с дължина 26 км. и модернизира стари участъци от 10 км. ограда в района на Еврос в североизточната част на границата на страната с Турция.

Границата между Гърция и Турция при Еврос е дълга около 200 км.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Зоран Заев заяви пълна подкрепа за Пендаровски и Ковачевски за изборите

Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Спират Threads в Турция временно

Буяр Османи: До 5 години Северна Македония ще е част от ЕС

Гърция изпрати хуманитарна помощ на Ивицата Газа

Пендаровски: Ако делим гражданите на етническа основа, страната ще се върне назад

Вучич: Ново правителство - преди майските празници

"Реките пресъхват, а езерата изчезват": Гърция е изправена пред водна криза

Стрелба пред нощен клуб в Солун

Предизборно: В Македония се нападат политически с "български диктат"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com