Гърция празнува края на 12-годишния фискален надзор от ЕС

2125
Гърция празнува края на 12-годишния фискален надзор от ЕС
Снимка: Primeminister.gr

Днес, 20 август, приключи 12-годишният фискален надзор на ЕС над Гърция, наложен за спасяването ѝ от съкрушителна дългова криза.

През ноември 2009 г. Атина разкри рязко покачване на своя държавен дълг, което в крайна сметка доведе до финансова криза в еврозоната и предизвика хаос в гръцките финанси за десетилетие. В замяна на спасителна помощ от 289 млрд. евро, а и за да спре Гърция от излизане от еврозоната, триото Международен валутен фонд, ЕС и Европейската централна банка (ЕЦБ) поиска всеобхватни реформи от Атина. Те включваха съкращения на огромните държавни разходи и на заплатите, повишаване на данъците, приватизация и други мащабни реформи, насочени към коригиране на публичните финанси.

Гръцките винопроизводители очакват щети от затваряне на руския пазар

Гръцките винопроизводители очакват щети от затваряне на руския пазар. Същевременно отчитат, че на островите привършват запасите от вино...

Икономиката се сви с повече от една четвърт, безработицата скочи до почти 28%, а квалифицираните специалисти масово емигрираха.

„Приключи цикълът от 12 години, който донесе болка на гражданите, доведе до икономическа стагнация и раздели обществото“, обяви премиерът Кириакос Мицотакис. „За всички се появява нов хоризонт, изпълнен с растеж, единство и просперитет. Днешна Гърция е една различна Гърция. Отбелязахме силен растеж и значителен спад на безработицата от 3 процента от миналата година и 5% от 2019 г.“, изтъкна той, цитиран от БГНЕС.

Прекратяването на надзора ще засили международната пазарна позиция на Гърция чрез увеличаване на нейната привлекателност за инвеститорите. Освен това Атина вече ще има по-голям контрол върху вътрешната си икономическа политика.

Въпреки това Гърция - подобно на другите спасени членки на ЕС Испания, Португалия, Кипър и Ирландия - все още ще бъде наблюдавана от своите кредитори, докато изплаща дълговете си. В случая с Атина това ще отнеме още две поколения, като последните заеми трябва да бъдат изплатени през 2070 година.

Гръцки заведения укрили 5 млн. евро приходи

Независимата администрация за публични приходи на Гърция разкри 14 заведения за обществено хранене, които са укрили приходи от над 5 ми...

Според прогнозите на Европейската комисия - гръцката икономика ще нарасне с 4% тази година, много повече от средното за еврозоната от 2,6 на сто. Въпреки това нивото на безработица в страната е едно от най-високите във валутния съюз, минималната работна заплата е една от най-ниските, а дългът на страната е 180% от БВП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com