Коронавирусът на Балканите: Има ли поводи за оптимизъм?

2928
Коронавирусът на Балканите: Има ли поводи за оптимизъм?
Снимка: Getty Images/Guliver

Турция остава страната с най-голям брой жертви и заразени. Починалите от коронавирус в страната надхвърлиха 4000 души, а броят на заразените достигна близо 145 000.

През последните 24 часа са регистрирани 55 смъртни случая и 1 635 нови заразени. Общият брой на съобщените инфекции сега е 144 749, което прави Турция деветата най-засегната от COVID-19 страна в света. 83-милионната страна постепенно преминава към „нов режим на нормализация“, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че пандемията от коронавирус е „под контрол“. От понеделник в страната отвориха и търговските центрове, но при спазването на строги хигиенни правила. Правителството обаче обяви четиридневно блокиране в Истанбул и други големи градове от събота.

Румъния остава на второ място на Балканите по брой случаи – 16 247, от които 9 053 оздравели. 1 053 души са починали до момента, като новорегистрираните жертви през последното денонощие са 17. Според тези данни, към момента смъртността в страната е малко над 6 процента.

Къде стои България по смъртност от коронавирус на Балканите?

2023 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб, към 17 часа днес. През деня са доказани още 19 но...

През последните 24 часа в Сърбия са потвърдени 79 случая, като общият брой на заразените достигна 10 374. През последното денонощие са починали двама пациенти, а общо от началото на епидемията – 224. Това прави смъртност от около 2,15 на сто, което прави Сърбия страната първенец по този показател на Балканите. Хоспитализирани са над 1 000 пациенти, а излекуваните са 4 084.

През последното денонощие в Гърция са установени 10 нови случая на коронавирус. С тях общият брой на регистрираните носители достигна 2 770 души. От вчера е починал един пациент, като общият брой на жертвите е вече 156. 1 374 души са се възстановили след прекарана инфекция.

8 нови случая на коронавирус са регистрирани през последното денонощие в Хърватия. Така броят на заразените вече достигна 2 221. Броят на смъртните случаи от COVID-19 остава 94, след като през последното денонощие няма регистрирани нови жертви на заразата.  Излекувани са 1 850 души.

Босна и Херцеговина отчете 37 нови случая, спрямо 23 вчера, като така общият им брой достигна 2 218. В страната има общо 122 жертви, като през последното денонощие са починали 2 души. Над половината или 1 272 души пък напълно са се възстановили, а четирима остават в болници в сериозно състояние.

Коронавирусът на Балканите: Положението остава тревожно

Турция продължава да е най-тежко засегнатата страна от коронавирус на Балканите. 104 912 са вече заразените, като само за днес са ...

29 нови случая на коронавирус са регистрирани за последното денонощие в Северна Македония. С тях общият брой на заразените в страната от началото на епидемията достигна 1 723. 1 235 от тях вече са излекувани, а 95 са починали. Активните случаи в момента са 393.

694 души с доказана COVID-19 инфекция са се възстановили напълно в Албания. Това прави над 75 процента от всички регистрирани случаи в страната. 173 души са с активна коронавирусна инфекция, едва един от тях е в интензивно отделение. Тези данни карат лекарите в страната да бъдат оптимисти, още повече, че от близо две седмици няма регистрирани смъртни случаи от COVID-19. През последните 24 часа са открити 18 положителни теста. Общият брой на заразените от началото на епидемията е 898, а смъртните случаи са общо 31.

В най-малката държава на Балканите – Черна гора, официалните данни от три дни остават непроменени. Страната е регистрирала 324 случая от началото на епидемията, като жертви на вируса са станали 9 души. Огромната част от тези случаи – 90 процента или 298 души са се излекували, а активните случаи са едва 17, от които двама души са в болници в сериозно състояние.

Данните показват, че като цяло новите случаи на зараза се запазват. С малки разлики се движат и новорегистрираните смъртни случаи в страните от Балканския полуостров. Всичко това се вписва в предупрежденията на експертите, че вирусът не си е отишъл и засегнатите държави имат да извървят дълъг път, за да могат да обявят епидемията за приключила. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com