Албански имена предизвикаха напрежение в Скопие

24799
Албански имена предизвикаха напрежение в Скопие

В съседна Република Македония през последните седмици се увеличи междуетническото напрежение поради преименуването на четири училища в скопската община "Чаир".

Властите призоваха директорите на четирите училища да свалят табелите с новите албански имена. В Община "Чаир" населението е предимно албанско. Споровете около имената на училищата са вторият проблем, който в момента тресе управляващата коалиция между ВМРО- ДПМНЕ на премиера Никола Груевски и Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети.

Министерството на образованието даде срок до понеделник на директорите на училищата да променят имената. Ако това не се случи ще бъдат повдигнати обвинения. Училищната администрация обаче твърди, че е спазила закона. В същото време опозиционните партии смятат, че зад всички тези скандали се крие дълбока корупция.

Директорът на училището "Седми март" Халил Палоши подкрепи искането на родителите за преименуването му с името на Адем Яшари, един от лидерите на Армията за освобождение на Косово /АОК/ убит от сръбската армия. Палоши твърди, че лично е познавал Яшари, защото самият той е бил част от АОК. Според него името Яшари не е спорно за никого в Македония.

"Ние сме албанци, независимо от това дали живеем в Скопие, Прищина, София или Тирана. Тук учениците са 100% албанци", казва Палоши и подчертава: Адем Яшари е герой! При това не само албански. Той е балканският Робин Худ. Той е признат от целия свят, защото доказа как трябва да се жертваш за своите интереси и права.

И докато се спори за името на това училище четири други вече промениха имената си и вече са с албански на - Хасан Прищина, един от ръководителите на албанската независимост, Исмаил Кемали - бивш албански премиер, Яшар бег - известна фигура от Отоманската империя и Имри Елези - член на АОК, който загина в междуетническия конфликт в Македония през 2001 година.

Министърът на образованието Панче Кралев, който е от ВРМО-ДПМНЕ твърди, че не е подписал решението за промяна на имената на училищата в Община "Чаир". Според него общинските власти са нарушили закона и директорите са длъжни да отстранят табелите с новите имена до понеделник в противен случай Кралев заплашва със съд. Министърът обаче е убеден, че ще се намери компромисно решение и няма да се иска намесата на полицията.

Кметът на "Чаир" Изет Меджити, който е от редовете на ДСИ смята, че са спазени законите на страната. Ние изпратихме официално искане до министъра. 6 месеца не получихме отговор. Съгласно практиката, ако до два месеца не се получи отговор това се приема като мълчаливо съгласие, казва Меджити. Кметът смята също да се обърне към Административния съд, защото е убеден, че правота е на тяхна страна. "Табелите имат символично значение. Какво ще направи министърът с волята на гражданите", попита още Меджити.

Опозиционните партии обвиняват управляващата коалиция в предизвикване на междуетническо напрежение докато и двете партии ВМРО-ДПМНЕ и ДСИ участват заедно в корупционни схеми, включително и в търгове за 500 000 евро за рекламни клипове за мирното съжителство между албанци и македонци.

Редактор: Бойко Пеев

"Трето полувреме" и македонският опит за унижение на България лъсват пред света

Днес на филмовия фестивал „Братя Манаки” в Битоля на бял свят за широката публика излезе филма „Трето полувреме&rdquo...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com