Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Нямаме висящи въпроси с Албания": Желязков е получил уверение за правата на българите там (СНИМКИ)

26 февруари 2024, 12:34 часа • 2330 прочитания

Между България и Албания няма висящи, нерешени или отворени въпроси. Това каза председателят на парламента Росен Желязков в съвместно  изявление с албанския му колега Линдита Никола в Тирана. 

Правата на българското малцинство

"Получихме необходимите уверения за прозрачността на преброяването и гарантиране на правата на българското национално малцинство в Албания. Оценяваме усилията и тази наша оценка е базата за нашата подкрепа за европейското развитие на Албания", коментира Желязков. 

Припомняме, че хората с български етнически произход в Албания живеят предимно в района на Преспа, Голо Бърдо и Гора. Наличието на българско малцинство в страната бе признато официално през октомври 2017 г. от албанския парламент. Решението бе предшествано от призив на ЕП. Ето защо преброяването от 2023 г. в Албания е важно. То ще е първото след признаването на българското малцинство там. 

Подкрепяме я по пътя за ЕС

Желязков обяви, че България безусловно подкрепя заключенията на Европейската комисия, както и доклада на съвета по отношение на изпълнението на индикаторите по напредъка на Албания. Страната ни се надява в близките седмици да се проведе втората междуправителствена конференция, както и реалните преговори по фундаменталните въпроси и основополагащите принципи, както и по преговорните глави, свързани с върховенството на закона и административната реформа. 

"В това отношение Албания може да разчита на подкрепата на България, защото изповядваме принципа за собствени заслуги. Албания в това отношение е шампион в Западните Балкани по изпълнение на критериите", добави Желязков. ОЩЕ: "Антиевропейско действие": Албания обвини България, че спира Тирана и Скопие към ЕС

Албания се надява на тази подкрепа

Председателят на албанския парламент Линдита Никола е уверена, че България ще продължи да подкрепя Албания в регионалните инициативи и в ЕС. "Вярваме, че отношенията между двете страни са много позитивни. Бългрия и Албания ще продължат реципрочно да развиват своите отношения във всички сфери на интерес", добави Никола.

Редовна въздушна линия между България и Албания

В рамките на около година ще бъде установена редовна въздушна линия, стана ясно от съвместните изявления. За това работят усилено българските власти. Очаква се въздушната линия между двете страни да даде друг потенциал за развитие на туризма и други досега неизползвани възможности за бизнес обмен и инвестциии. ОЩЕ: Андрей Ковачев: Албания може да започне преговори за членство в ЕС и без Северна Македония

Българската делегация в Албания

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на парламента Росен Желязков, е на официално посещение в Тирана по покана на албанския председател на парламента. В състава на българската делегация са председателят на Комисията по културата и медиите и член на Групата за приятелство България-Албания Тома Биков (ПГ на ГЕРБ-СДС), народният представител Ванина Вецина (ПГ „ПП-ДБ“), председателят на Комисията по икономическа политика и иновации и зам.-председател на ПГ на ДПС Хамид Хамид, председателят на Групата за приятелство България-Албания Климент Шопов (ПГ на „Възраждане“), народният представител и член на Групата за приятелство България-Албания Румен Гечев (ПГ „БСП за България“) и народният представител Павела Митова (ПГ „Има такъв народ“).

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес