Македонски журналист: Френското предложение се критикува понеже в него са заложени български интереси (ВИДЕО)

39453
Македонски журналист: Френското предложение се критикува понеже в него са заложени български интереси (ВИДЕО)
Снимка: Студио Actualno

Днес в Република Северна Македония се очаква да бъде гласувано т.нар. "Френско предложение". Обсъждането идва на фона на серия от протести по улиците против документа. Най-голямата партия в западната ни съседка - Социалдемократически съюз на премиера Димитър Ковачевски вече заяви, че подкрепя предложението за вдигане на българското вето и даване на зелена светлина на преговорите за европейски път на Северна Македония.

КАКВО ПИШЕ ВЪВ ФРЕНСКОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ - ЧЕТЕТЕ ТУК.

Какви са обаче нагласите на площада и по медиите? Организирани ли са протестите? Разбират ли хората в Северна Македония какво всъщност представлява "Френското предложение"? По темата разговаряме в "Студио Actualno" с Атанас Величков, който е главен редактор на сайта tribuna.mk.

Знаят ли хората, които протестират какво съдържа френското предложение?

Хората знаят това, което са им казали организаторите на протестите. В случая това са опозиционните партии ВМРО ДПМНЕ и проруската Левица. По-голямата част от участниците в тези протести след първите един два дни са почти изцяло партийни хора, членове на опозиционните партии или симпатизанти. Според статистиките на опозицията 70% от хората не одобряват т. нар. "френско предложение", а на протестите няма 70% дори само от населението на Скопие.

Какво казват другите медии? Кои са акцентите на анализаторите?

По голяма част от интелектуалците и анализаторите говорят с големи резерви за "френското предложение" поради факта, че вътре са заложени и българските интереси. Това е големият проблем тук в РСМ. Самият факт, че в предложението са залегнали българските изисквания. За тази върхушка в Македония - политическа, научна, журналистическа това е проблем. Ето виждаме как Християн Мицкоски лидера на ВМРО ДПМНЕ каза, че вписването на българите в македонската конституция никога няма да се случи, докато той е лидер на партията.

Ще намери ли мнозинство това предложение днес?

Предложението ще мине в парламента. Това е сигурно, защото за него не се изисква квалифицирано мнозинство. Всички албански партии са за предложението, управляващата партия преди два дни го одобри. След това процеса ще започне много бавно и тежко. Може да се нарече един процес на пречистване. Ще се отворят много въпроси, на които трябва да се даде отговор и тази твърда позиция на Християн Мицкоски за отварянето на конституцията, не се наемам да кажа колко време ще продължи. Припомням, че имаше твърди изказвания когато се приемаше "преспанското споразумение", но след това знаем как се развиха събитията.

Как виждат радикалните партии и лидери бъдещето на Македония?

Те знаят какво ще се случи с Република Северна Македония, ако не започне преговори за присъединяване към ЕС. Те много добре знаят, че това е единственият път за Македония. Християн Мицкоски (бел.ред.: председател на най-голямата дясна партия ВМРО-ДПМН) мисля, че в момента се опитва да се представи като патриота, който с всички възможни средства се опитва да направи нещо, което като подобрение на сегашното предложение, за да покаже някаквъв отпор.

Сега ще се включат дежурните аналитици от Европа, за да говорят как френското предложение е нечестно спрямо Македония. Как предложението било дадено само на България и т.н. Такива аналитици са почти всеки ден в медиите. Това не е в полза на Македония, просто народа го лъжат и му дават някакви напразни надежди.

Посолството на Русия в Скопие отхвърли твърденията на президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, че "Руската федерация злоупотребява с протестите на гражданите" - беше ли коментирано това в медиите?

Самия Пендаровски има достъп до класифицирана информация като президент. Той сигурно има някаква информация за да го каже в публичното пространство. Добре е да се каже, че този път България не е замесена, а кои са замесени в подобна дейност трябва да кажат органите тук.

Има ли в Македония много проруски журналисти?

Като партийна ангажираност в Македония в момента най- сериозни са от Левица и от Единствена Македония, които имат откровени проруски изявления. Журналисти много често говореха, че България била маша в ръцете на големите сили и че ако големите сили искали Македония да се присъедини към ЕС, щели да "дръпнат ушите" на България и нямало да има вето. Това беше основна опорка на почти всички анализатори, без значение опозиционни или не.

Как живее и какви проблеми има Атанас Величков в РСМ вижте във видеото!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

“Отговорите“: С Диана Андреева, арх. Иван Шишков и Борислав Сандов (ВИДЕО)

Георги Гьоков: Росен Желязков беше зависим от Борисов и Пеевски (ВИДЕО)

От тройка към четворка: България с оценка за грижата за децата: Диана Андреева от НМД в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Уволнения в МРРБ, за да се скрият далавери: Арх. Иван Шишков в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Защо “Зелено движение“ напусна ПП-ДБ: Борислав Сандов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю