Османи: Българският дебат за 24 май е в разрез с Договора за добросъседство

2452
Османи: Българският дебат за 24 май е в разрез с Договора за добросъседство
Снимка: Правителствена пресслужба

Всяка промяна на това, което е постигнала българо-македонската комисия, означава, че целият процес е подкопан. За светите братя Кирил и Методий комисията е постигнала консенсус и е дефиниран текст за това как да се тълкува ролята им и как да се отбелязва съвместно от двете държави. В тази връзка дебатът в българския парламент относно преименуването на 24 май в Ден на българската писменост, е в несъответствие с Договора за добросъседство и работата на комисията. Това заяви македонският външен министър Буяр Османи на пресконференция относно съвместното българо-македонско председателство, цитиран от МИА.

„При сегашната комуникация и сериозно послание да не бягаме от задълженията по Договора, не очакваме България да бяга от задълженията си по член 2 за подкрепа на евроатлантическите перспективи на страната“, каза Османи.

Обсъждат предложението за промяна на 24 май

Депутатите от Комисията по образование и наука организират обществено обсъждане на предложението за промяна на наименованието на празни...

На питане дали има натиск от страна на София за разрешаване на въпроса с Гоце Делчев, Османи каза, че очевидно има напрежение и високо ниво на несъгласие.

„Мисля, че причината е намалената комуникация през този период поради изборите, пандемията и различната вътрешна динамика. Вярваме, че има място за взаимно разбирателство по този въпрос. От тяхна страна съществува усещането, че Договора е изпълняван с недостатъчна динамика, въпреки нашите контрааргументи, че 9 срещи за 18 месеца не са за подценяване, тъй като това са трудни теми и изискват анализи“, каза Османи.

Може би, посочи той, тук се различаваме в очакванията и затова искаме първо да премахнем тези дилеми в нашата комуникация.

„Не възнамеряваме да забавяме процеса на изпълнение, но възнамеряваме да създадем сериозна среда, която да насърчи историците и учените да намерят решения“, каза Османи.

Българската писменост, да, не славянската!

Добре направиха патриотите, че предлагат да се преименува 24 май, като се махне славянският елемент. Има и други детайли освен названи...

По отношение на усещането сред част от обществеността, че решението на комисията ще навреди на някои интереси, Османи изрази убеждението, че всяко решение, което ще бъде постигнато като консенсус, само ще освободи от негативната енергия в отношенията.

„Мисля, че трябва постепенно да се измъкнем от липсата на самочувствие. Ние сме член на НАТО, с решение за започване на преговори с ЕС, и трябва да имаме самочувствие по отношение на всичко, което смятаме за ценно за нас и няма от какво да се страхуваме. Не трябва да допускаме емоции, рецидиви от миналото и чувството, че уникалността трябва да се гради на антибългарски настроения. Мисля, че това вреди на процеса", каза Османи.

Още: БСП София се обяви против преименуването на 24 май

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com