ОССЕ за изборите в Сърбия: Несправедливост, злоупотреби и пълна доминация на Вучич

1361
ОССЕ за изборите в Сърбия: Несправедливост, злоупотреби и пълна доминация на Вучич
Снимка: Getty Images

Международни наблюдатели осъдиха несправедливите условия, позволили на партията на сръбския президент Александър Вучич да постигне съкрушителна победа на изборите през декември.

Въпреки това сръбското правителство приветства доклада на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), заявявайки, че "е сложил край на спекулациите за предполагаеми изборни измами".

Наблюдатели от Службата за демократични институции и права на човека (ODIHR) на ОССЕ описаха предсрочните парламентарни и местни избори като "технически добре администрирани и предлагащи на избирателите избор от политически алтернативи".

Още: Косовският президент: Вучич е наредил нападението в Банска, имаме доказателства

И въпреки това, вотът е бил „доминиран“ от Вучич, „което, заедно със системните предимства на управляващата партия, създаде несправедливи условия за конкурентите“, предава БГНЕС. Сръбската прогресивна партия (СПП) на Вучич взе 129 места в парламента срещу едва 65 за опозиционната коалиция "Сърбия срещу насилието" (ССН).

Международни наблюдатели, включително ОССЕ и ODIHR, по-рано съобщиха за "нередности", включително "купуване на гласове" и "попълване на бюлетини". „Основните свободи като цяло бяха зачитани в кампанията, но тя беше помрачена от остра реторика, пристрастия в медиите, натиск върху служителите в публичния сектор и злоупотреба с публични ресурси“, се казва в доклада.

Още: Сърбия получила нова оръжейна пратка от Русия

Сръбският премиер Ана Бърнабич приветства доклада и се ангажира да работи в тясно сътрудничество с наблюдателите, като се придържа към препоръките. Бърнабич обаче настоя, че документът е "сложил край на негативните възприятия за изборния процес". „Този доклад слага край на всички лъжи и глупости за кражбата на изборите“, твърди премиерът.

"Сърбия срещу насилието" тълкува доклада съвършено различно. „Когато някой ви каже, че изборите са били в неравностойни условия, където се фаворизира един човек, една структура, с агресивна кампания, поляризация на обществото, език на омразата, обиди срещу политически опоненти, но и журналисти, които не са проправителствени: това се наричат неравностойни, недемократични и несвободни избори“, каза Мариника Тепич, лидер на ССН.

Още: Вучич: Време е да създадем "Велико движение за държавата"

Върховният съд на Сърбия отхвърли жалбата на опозицията за анулиране на изборните резултати. През февруари Европейският парламент прие резолюция относно Сърбия – страна кандидатка за членство в ЕС – призоваваща за разследване на вота през декември. Призивът беше тотално игнориран от Белград. "Всеки знае какво се случи... Просто никой не иска да каже на краля, че е гол", подчерта Тепич.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com