Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Осъдиха бивш македонски премиер за четвърти път

21 май 2022, 07:15 часа • 1965 прочитания

Избягалият в Унгария бивш премиер на Северна Македония Никола Груевски беше осъден на девет години затвор по дело за разрушаване на жилищен коплекс като акто на политическо "отмъщение", съобщи БГНЕС.

Това е четвъртата присъда затвор за Груевски, който избяга от страната през 2018 г. Той беше съден задочно от Наказателния съд Скопие.

Силният националист управляваше с железен юмрук балканската държава в продължение на десетилетие до падането си през 2016 г. след огромен скандал с подслушване. В момента той е подложен на санкции от страна на САЩ. 

По време на последния процес 51-годишният Груевски е обвинен, че е наредил разрушаването на жилищен и бизнес комплекс в Скопие през 2011 г. като акт на политическо отмъщение. Той беше осъден за злоупотреба с власт.

Прокурорите заявиха, че комплексът е принадлежал на Фиаг Цаноски - лидер на малка партия, напуснала преди това правителството на Груевски.

Други трима обвиняеми по това дело също получиха присъди лишаване от свобода, включително бившият министър на транспорта Миле Янакиески (3 години затвор) и бившият кмет на община Гази Баба за фалшиво обявяване на строежа за незаконен и улесняване на разрушаването му.

Съдът постанови също обвиняемите да платят обезщетение в размер на 11 милиона евро.

Обвиняемите могат да обжалват решението.

През април Груевски беше осъден на седем години затвор за присвояване на 1,3 млн. евро от средствата на собствената му партия.

През 2020 г. той беше осъден на година и половина затвор по дело за подбуждане към насилие.

Всички обвинения произтичат от подслушвания, показващи обширна система за злоупотреба с власт и корупция от страна на властите, публикувани през 2015 г. от социалдемократите, които по това време бяха в опозиция.

Груевски е в Унгария от ноември 2018 г. и е близък приятел на премиера на страната Виктор Орбан, който му предостави политическо убежище.

Скопие изпраща безуспешно искания до Будапеща за екстрадирането му. Самият Груевски твърди, че е избягал от родината си, след като е получил заплаха, че ще бъде убит в затвора.

Срещу него са повдигнати допълнителни обвинения, включително във връзка с нападението срещу парламента през 2017 г. от страна на привърженици на неговата партия. 

Още: Никола Груевски: Властта не ми помогна да избягам от Македония

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес