Петър Колев: Манипулират се данните за национална принадлежност от преброителите в РС Македония

5044
Петър Колев: Манипулират се данните за национална принадлежност от преброителите в РС Македония
Снимка: Български патриоти

При преброяването на населението на РС Македония, което се провежда в момента, преброителите пропускат или манипулират данните за националната принадлежност и родния език на преброяващите се граждани. За това сигнализира официалните власти в Скопие Петър Колев, лидер на Граждански демократичен съюз, предаде БГНЕС.

Колев е изпратил открито писмо до Апостол Симовски, директор на Държавната статистическа служба на РС Македония, в което описва най-честите нарушения, допускани от преброителите.

Любчо Георгиевски: Без политическа и етническа подкрепа РС Македония нямаше да е независима

Ако всички образувания в страната, без разлика на политическа, идеологическа или етническа принадлежност, не са искали независима Север...

„Вече няколко сигнала от граждани потвърждават, че поради прибързаност, неопитност или може би поради друга причина, преброителите пропускат или манипулират данните от изявлението за националната принадлежност и родния език.

Не бих искал да навлизам в съдържанието и повода на подобни нередности, но съм длъжен да се обърна към вас преди всичко като гражданин, който има желание тази статистическа операция да приключи успешно, демократично, но и прозрачно“, подчертава лидерът на Граждански демократичен съюз.

Петър Колев настоява за „ясен отговор“ на следните въпроси:

1. Преброителите, ангажирани от вашата институция, ще потърсят ли отговорност за некоректното и непрофесионално въвеждане на данните на гражданите, ако е посочено, че в процеса на влизане са получили едно изявление, а са влезли в системата с друга информация?

Заев: България знае как да ни разочарова, но подкрепя РС Македония

България и българският народ подкрепят интеграцията на РС Македония в ЕС, подкрепят целите Балкани в интеграцията в Европейския съюз и ...

2. Ще имат ли възможност гражданите след приключване на преброяването да се обърнат към вашата институция по реда на прозрачност и като гаранция за спазването на основните права на човека и правото на самоопределение, и да поискат официална информация как личните им данни се въвеждат в системата и дали отговарят на изявлението им, издадено след проучването, проведено от преброителните работници, наети от вашата институция?

3. Ако е посочено, че има разминаване между изявлението и въведените данни, какво е съдебното производство, с което гражданите ще могат да защитят правото си на самоопределение, което е гарантирано от Конституцията на Република Северна Македония?

„Предвид времето, но и динамиката на процесите очаквам от вас като първо лице на ССО ясни и конкретни отговори, което би било ясен сигнал за вашето лично желание, но и професионален ангажимент за едно справедливо, демократично и  и справедливо проведено преброяване.

Неполучаването на отговор на тези въпроси, в мен, а и в много граждани, ще създаде съмнение, т.е. в цялата статистическа операция, както и ясен сигнал за евентуално инженерство“, подчертава Петър Колев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com