Русия сваля цената на газа за Турция

25443
Русия сваля цената на газа за Турция

Турция и Русия подписаха споразумения за засилване на вече нарастващите им икономически, енергийни и търговски връзки, като повториха взаимната си амбициозна цел за увеличаване на търговския обем до 100 милиарда долара до 2020 г., съобщава в. "Хюриет".

"Относно нашето енергийно сътрудничество с турските ни партньори, ще направим отстъпка от 6% за цената на газа, считано от 1 януари", обяви руският президент Владимир Путин.

"Днес подписахме меморандум за взаимно разбирателство с Боташ за строителството на морски газопровод по дъното на Черно море с капацитет 63 милиарда куб.м. газ годишно", каза и директорът на "Газпром" Алексей Милер. Той уточни, че от този обем 14 милиарда куб. метра газ ще се доставят непосредствено за нуждите на Турция, а останалите количества – на границата на Турция и Гърция.

Проточилият се Съвет за сътрудничество на високо равнище Турция-Русия, председателстван от турския президент Реджеп Тайип Ердоган и от руския му колега Владимир Путин, прие ключови споразумения в областта на енергетиката, банковия сектор, промишлеността, ядрената енергия, правосъдието и търговията в съответствие с намерението на двете страни да засилят и разнообразят икономическите си връзки. "Тази визита на Путин е ясен знак за напредъка на отношенията между Турция и Русия", заяви Ердоган на съвместна пресконференция с руския президент. "Нашето политическо желание да увеличим търговския ни обем на 100 милиарда долара остава в сила", допълни той.

Ердоган заяви, че двамата с Путин са обсъдили подробно темпа на работата за инвестицията на стойност 20 милиарда долара в ядрената централа "Аккую" в опит да бъде ускорено завършването на проекта. Двамата президенти са обсъдили и газовите връзки между двете страни. Турция е вторият най-голям пазар за Русия. Путин заяви от своя страна, че Турция е вторият най-добър търговски партньор на Русия след Германия.

Путин отсече: Ще спираме "Южен поток", България да си търси компенсации от ЕС

При сегашните условия Русия не може да продължи реализацията на Южен поток, заяви руският президент Владимир Путин след срещата с тур...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com