Сделката Каменос-Ципрас позволява на премиера да управлява

813
Сделката Каменос-Ципрас позволява на премиера да управлява
Снимка: Pixabay

След шума от последните дни, който постави под въпрос бъдещето на сегашното правителство и ратификацията на Преспанския договор от Атина, премиерът Алексис Ципрас и коалиционният му партньор Панос Каменос по същество постигнаха съгласие да вървят по път, който е удобен и за двете страни и повече да не се заплашват, пише на интернет страницата си гръцкият всекидневник Kathimerini.

Като не направи една равносметка от онова, което в неделя бе обявено, но бе предварително договорена сделка, за всички е ясно, че правителството на СИРИЗА ще остане на власт, но с обновен мандат и въпреки критиките за начина, по който това мнозинство е ще се създаде.

Вотът на доверие към гръцкото правителство ще се гласува в сряда

Председателят на гръцкия парламент Никос Вуцис обяви, че дебатът по вота на доверие, поискан от премиера Алексис Ципрас, може да запо...

Самата СИРИЗА има 145 депутати в гръцкия парламент и може да разчита на подкрепа от страна на Катерина Папакоста, заместник министър по въпросите за сигурността на гражданите, на Спирос Данелис, заместник председател на партия„ „Потами“, както и на четирима депутати от „Независими гърци“. Така гласовете, които си осигуряват за необходимото обикновено мнозинство, са 151 от 300-членен Парламент.

Само Панос Каменос, който е министър на отбраната, и неговият заместник Мария Коля-Царуха ще напуснат постовете си, пише агенция Фокус.

Все пак правителството трябва да премине и през вот на доверие, който ще се гласува в сряда или четвъртък в предстоящата седмица. И да продължи с подновен мандат въпреки критиките.

В същото време споразумението, постигнато между гръцкия премиер и напускащия кабинета му негов коалиционен партньор, индиректно, но ясно почти напълно гарантира, че Преспанският договор ще бъде ратифициран.

Меркел ще помага на Ципрас за Договора от Преспа, той заплаши Каменос с вот на доверие

Германският канцлер Ангела Меркел пристига в Атина на двудневно посещение, предаде БГНЕС. Меркел идва в гръцката столица за пръв път о...

Зоран Заев призова гръцките законодатели да го одобрят, както стана известно от неговата съботна пресконференция. Най-вероятно на неговия призив да бъде отговорено.

Ципрас е решен да доведе до финал процесът от Преспа. Така той ще покаже на ЕС и на САЩ, че е реалистичен партньор, на когото може да се вярва.

На свой ред и Панос Каменос ще остане лидер на парламентарна група, тъй като според гръцкия закон са нужни 5 души да създадат самостоятелна група. Той ще продължи да се ползва от някои институционални блага. На следващите парламентарни избори той ще си гарантира отново депутатски кресла.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Дрон падна в Румъния близо до границата с Украйна: Тече разследване (ВИДЕО)

Взрив в най-голямата петролна рафинерия в Румъния (СНИМКА)

Земетресение от 5,7 разлюля Гърция

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com