Сигнали за сексуални посегателства над деца от домове за деца в Гърция

857
Сигнали за сексуални посегателства над деца от домове за деца в Гърция
Снимка: Thinkstock

Гръцкото правителство ще има днес извънредно заседание, на което ще обсъди мерки за осигуряване на безопасността на децата, които се намират в домовете, които управлява организацията „Кивотът на света“, след скандала, който избухна през последните дни заради обвиненията на бивши питомци в малтретиране и сексуални посегателства от служители на организацията, съобщи телевизия Скай.

Четирима бивши обитатели на домовете обвиниха служители на „Кивотът на света“ в различни форми на малтретиране, когато са живели в центровете на организациите като деца – един отправи обвинения в сексуално посегателство, а трима – в побой. Обвиненията предизвикаха шок в гръцкото общество, а прокуратурата разпореди разследване, предаде БТА.

Разкрита е педофилска мрежа с участието на българин, грозят го 50 години затвор

Българин е арестуван за участие в международна група за разпространение на детски порнографски клипове и пране на пари. Това съобщиха н...

Особено възмущение в обществото предизвикаха обвиненията срещу основателя на организацията отец Антониос Папаниколау, обвинен от бивш питомец в блудство, както и твърденията, че той е знаел за случаите на малтретиране на деца, но не е предприел нищо.

Свещеникът отхвърля категорично обвиненията, както и самата организация, председател на която е неговата съпруга. Тя заяви пред ЕРТ, че не изключва бившите обитатели на домовете да са били подбудени да отправят обвиненията.

„Ние сме двама човеци, които отдадохме живота си, от 25 години работим с деца и никой не е казал нищо срещу нас. Домовете ни са преминали проверки отвсякъде. Отвратена съм“, каза презвитера Стаматия Георганди.

На 20 ноември на обвиненията реагира и Атинският архиепископ Йероним. Цитиран от АНА-МПА той заяви, че Гръцката православна църква няма никаква връзка с неправителствената организация „Кивотът на света“ и обеща Църквата да въздаде в пълна степен земното църковно правосъдие. Йероним съобщи, че е наложил на отец Антониос забрана да служи, докато случаят бъде разрешен от гръцкото правосъдие, и обеща пълно съдействие от Църквата за следствието.

Френските епископи признават църковната „отговорност“ за малтретирането на деца

Френските епископи заявиха, че приемат, че католическата църква носи "институционална отговорност" за хилядите случаи на насилие над де...

Атинският архиепископ подчерта, че Гръцката православна църква, както и цялото общество, е шокирано и няма нито да прояви търпимост, нито да прикрие поведение и действия, които опетняват свещеническото расо.

"Кивотът на света" е голяма доброволческа организация, която предоставя грижа за деца в трудно социално положение, сред които има изоставени, бездомни, попаднали под въздействието на наркотици. Организацията има няколко структури в цяла Гърция и полага грижа за около 500 деца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com