Сърбия привежда армията си в бойна готовност по заповед на Вучич

3490
Сърбия привежда армията си в бойна готовност по заповед на Вучич
Снимка: Getty Images

Президентът на Сърбия Александър Вучич издаде заповед армията на страната да бъде приведена в повишена бойна готовност, съобщи Дойче веле с позоваване на сръбското министерство на отбраната. Уточнява се, че това е свързано с разполагането на полицейски спецчасти в северната част на Косово, при границата със Сърбия, което Белград тълкува като провокация.

По-рано властите в Прищина насочиха към два гранични пункта специални части, за да контролират потока от влизащи автомобили от сръбска на косовска територия. В региона живеят предимно етнически сърби, които не признават косовското правителство, оглавявано от етнически албанци.

Вучич: Сърбия ще зачита всички договори въпреки престъпното отношение на Косово

Сръбският президент Александър Вучич разговаря с върховния представител на Европейския съюз (ЕС) за външната политика и сигурността Жоз...

Полицейските части на границата имат за задача да приложат приетата от правителството мярка за влизащите през граничните пунктове коли - тези, които са със сръбски номера, да ги сменят с временни при влизането си в Косово.

Въпреки че мярката е реципрочна - Сърбия от години прилага аналогична практика към косовските автомобили, влизащи на нейна територия, стотици етнически сърби започнаха протести срещу изискването за смяна номерата на сръбските коли. Те дори използваха преводни средства, за да блокират движението през граничните пунктове.

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел призова двете страни към деескалация и поиска спецчастите да се изтеглят от границата. Той заяви, че "всяка по-нататъшна провокация или едностранна и несъгласувана акция е недопустима".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също призова двете страни към сдържаност и възобновяване на диалога. Той проведе телефонни разговори с президента на Сърбия Александър Вучич и премиера на Косово Албин Курти.

Танкове и военни самолети се появиха на границата Сърбия-Косово

Сърбия разполага все повече военна техника по границата с Косово, включително разгръщане на танкове и военни самолети. Министерството ...

Косовският премиер Албин Курти заяви в сряда, че Косово и Сърбия трябва взаимно да си признаят регистрационните табели, за да осигурят свободно движение на хора и стоки и да облекчат напрежението по границите. Белград все още не е отговорил на това предложение.

Сръбският премиер Ана Бърнабич призова в речта си пред Общото събрание на ООН, че неалбанското население в Косово е подложено на постоянни атаки. Белград настоява международната общност да гарантира правата на сръбското малцинство.

Сърбия започна нов национален празник миналата седмица с демонстрация на военна мощ и призова всички сърби на Балканите да се обединят под един флаг, предизвиквайки безпокойство сред съседите си, след като подобни призиви доведоха до кървавите войни през 90-те години на миналия век.

През 2008 г. Косово обяви независимост от Сърбия, но Белград и досега не признава косовския суверенитет и смята страната за своя автономна провинция.

Вучич обезпокоен от побоя над сърби, иска намеса на НАТО и ЕС

Сръбският президент Александър Вучич изрази загриженост относно инцидента със сърби в Косово в кулоарите на демографския форум в Будапе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com