Вучич: Западът мислеше, че се шегувам, че няма да допуснем погром срещу сърбите

17076
Вучич: Западът мислеше, че се шегувам, че няма да допуснем погром срещу сърбите
Снимка: Getty Images

По повод косовската криза сръбският президент Александър Вуджи заяви по телевизия Пинк, че е ядосан на всички свои събеседници от Запада и ги помолил да кажат какво е направила Сърбия.

„В продължение на седем дни на Запад не се развълнуваха, но реагираха, когато Сърбия показа, че няма да допусне погром срещу населението си. Мислеха, че се шегувам, когато казах, че няма да допуснем погромите да се повторят. Те мислят, че казвам това заради местната публика. Но всяка дума, която казвам, се опитвам да я измервам десет пъти, преди да я кажа", каза Вучич.

Вучич: Сърбия ще зачита всички договори въпреки престъпното отношение на Косово

Сръбският президент Александър Вучич разговаря с върховния представител на Европейския съюз (ЕС) за външната политика и сигурността Жоз...

Президентът на Сърбия посочи, че е изпратил недвусмислено послание до НАТО, че Сърбия ще реагира, ако алиансът не реагира при погром срещу сърбите в Косово. Според него Сърбия само е повишила готовността на армията, но не е влязла в Косово, не защото го смята за своя територия, а защото с Кумановското споразумение и всички последвали решения, включително откриването на административната пресичания, няма право на това.

„Ние обаче казахме недвусмислено и повторих това пред генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че няма да влезем в Косово и Метохия с нашите войски, защото не искаме да застрашаваме мира. Ще ви изчакаме 24 часа, за да реагирате като НАТО, ако има погром срещу сърбите. Ако погромът срещу нашето население продължи, Сърбия ще реагира и ние няма да позволим това да се случи", обясни Вучич.

Той каза още, че за него е било удар да види корицата на днешния брой на вестник „Данас“, който го „обвинява, че дрънка оръжие“, както и че има планове за затваряне на граничните пунктове между Косово и части от централна Сърбия, където живеят етнически албанци.

„ Да затворим Кончуй, да се пускат само сърби в Ропотово и да няма контакт между албанците от Косово и тези от Буяновац и Прешево. Бихме могли (да го направим), тази идея съществува, но аз съм против тази идея“, каза Вучич.

Прокурор: Сърбия се управлява от военнопрестъпници, те готвят нови войни

Законите срещу военните престъпления не важат на територията на Сърбия. Така ще бъде докато са на власт президентът Александър Вучич и ...

По обвиненията в „дрънкане на оръжие“ поради прелитането на военни самолети в близост до административните гранични пунктове с Косово - Яринье и Бърняк - той добави, че в разговори с представители на НАТО и ЕС „се ядосвал с всичките си събеседници“.

„Сега имаме 14 МиГ-29 (които могат да летят). Мислеха, че се шегувам. Няма ли Сърбия право да вдига своите хеликоптери или самолети в централна Сърбия? (Представителите на ЕС) не бяха развълнувани в продължение на седем дни заради бронираните превозни средства на косовската полиция, но се развълнуваха в същата секунда, когато Сърбия показа, че няма да позволи да я унижават“, каза Вучич.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Главчев обсъди с Курти разширяване на сътрудничеството на България с Косово

Дни преди изборите: Пендаровски се застъпи за конституционните промени в РСМ

Северно Косово: Сърбите имаха шанс за мирна промяна и го бойкотираха

Премахнаха НАТОвска бомба в Ниш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com