Вучич: Новото френско-германско предложение не е подобрено в частта, която е най-важна за нас

2295
Вучич: Новото френско-германско предложение не е подобрено в частта, която е най-важна за нас
Снимка: Getty Images

Във френско-германското предложение, те не са изпълнили исканото от нас. Това обяви сръбският президент Александър Вучич след края на срещата ЕС - Западни Балкани в Тирана. 

"Ние сме готови да говорим, нищо не отхвърляме предварително, освен че писмено сме заявили ясно, какви са нашите червени линии и какво не можем да приемем. Готови сме на преговори, готови сме на компромисни решения и ще продължим да говорим“, каза президентът.

Вучич: По-добре да ме убиете отколкото да ви предам Косово и Метохия

Можете да унищожите президента на Сърбия, можете да ме убиете, но за мен Косово и Метохия са най-голямата сръбска светиня и няма да ви ...

Вучич каза, че ще се срещне с премиера на временните институции на Прищина Албин Курти, когато посредниците от ЕС го предложат, а относно френско-германското предложение той заяви, че то ще бъде обсъдено и че няма срокове за постигане на споразумение в този документ. „Не мога да кажа, че съм 100 процента „против“ или „за“, трябва да обсъдим този документ и тогава ще видим, трябва да говорим помежду си и да се въздържаме от едностранни ходове и действия, защото това е нещо, което може да навреди на целия процес“, каза Вучич. Той посочи, че няма съмнение, че в бъдеще ще се работи сериозно за постигане на компромисно решение.

„Истинският въпрос не е кога и къде ще се срещна с Курти, а какво ще бъде съдържанието на разговора и това компромисно решение, защото от различни страни идват различни послания. Ние трябва да бъдем гарант за мира, сигурността и стабилността в региона“, каза Вучич.

Той заяви, че това, което са получили, е начало и че предложението не може да има времева рамка. Вучич, коментирайки ситуацията в Косово и Метохия и навлизането на полицията в северната част на провинцията, каза, че поради решенията на властите в Прищина възниква въпросът кой ден ще се случи нова провокация, която може да наруши мира и стабилност.

„Днес отново, противно на споразумението от Брюксел и всичко, което беше договорено, изпратиха въоръжени до зъби полицаи на север, както казах преди няколко дни, просто се чудим кой ден ще има нова провокация или нещо ново случи, което може да наруши стабилността и мира“, каза Вучич. „Пред нас предстои труден и сложен период, но е важно да останем заедно с нашия народ в Косово и Метохия, както е важно да се споразумеем с албанците за всичко възможно, за да бъде поддържан и съхранен мирът“, каза той.

Курти: Сърбия не е нормална държава. Белград иска да пренареди Балканите

"Косово няма да допусне модела на Република Сръбска на територията си. Сърбия иска Общността на сръбските общини (ОСО) не в полза на съ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com