Заев: Албанците, осъдени по делото "Монструм", са невинни

15789
Заев: Албанците, осъдени по делото "Монструм", са невинни

Седмината етнически албанци, които бяха осъдени по делото за Смилковското езеро, са невинни. Това заяви Зоран Заев, лидер на основната политическа партия в Македония СДСМ в интервю за германското издание "Ди Цайт", предаде БГНЕС.

Според Заев те са били несправедливо обвинени, но в същото време той се опасява, че публикуването на истината по случая би могло да предизвика вълнения в албанската общност в Македония.

През 2012 г. бяха открити телата на четирима младежи и още един по-възрастен мъж край Смилковското езеро близо до Скопие, като за убийствата бяха обвинени албанци.

"Може да има жертви. Затова в момента водим интензивни разговори с албанската общност, за да намерим начин да предотвратим такава реакция. Трябва да бъдем много внимателни с истината. Трябва да пазим единството на народа", каза той.

В своето интервю лидерът на СДСМ каза също, че не очаква настоящият македонски премиер Никола Груевски сам да подаде оставка, като допълни, че едно временно правителство би му дало възможността за деликатно оттегляне от властта. "Не вярвам, че той ще подаде оставка. Това би означавало лично признание за вина. Смятам, че чрез преговори можем да изградим преходно правителство. И тогава и за него би имало възможност за достойно оттегляне", каза Заев пред "Ди Цайт".

Пред германското издание Заев потвърди, че при събитията в Куманово са участвали престъпници, които пред това са се сражавали в Сирия. "Да, в Куманово участваха мъже, които са се сражавали в Сирия. Това са престъпници. Ние обаче трябва да се запитаме защо нашите служби за сигурност не са предприели нищо по-рано, за да ги спрат", каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com