Заев официално застана начело на Северна Македония за втори път

1824
Заев официално застана начело на Северна Македония за втори път
Снимка: БГНЕС

Македонският парламент одобри новото правителство на премиера Зоран Заев. То бе подкрепено от 62 депутати, предаде БГНЕС.

Това е вторият мандат на Заев като министър-председател. Първото правителство на лидера на СДСМ беше избрано на 1 юни 2017 г. и остана на власт до началото на тази година. За три години той успя да нормализира вътрешната политическа обстановка след 10-годишното авторитарно управление на Никола Груевски.

Новото правителство на Северна Македония поема управлението от следващата седмица

Председателят на македонския парламент Талат Джафери назначи за утре, 29 август, парламентарна сесия, на която трябва да бъде гласувано...

Благодарение на Заев, Северна Македония излезе и от международната изолация. На 1 август 2017 г. той подписа Договора за добросъседство и приятелство с България, а година по-късно и Преспанския договор с Гърция, който сложи край на продължилия десетилетия спор за името на страната. Добрите отношения със София и Атина дадоха шанс на евроатлантическата интеграция на Северна Македония, която от тази година е 30 член на НАТО. Страната получи и покана за преговори за присъединяване с ЕС.

"След като се присъединихме към НАТО, ще покажем, че можем да влезем и в ЕС, - това е национален стратегически интерес от десетилетия. Новото правителство остава сериозно ангажирано с реализирането на Споразумението от Преспа с Гърция и Споразумението за добросъседство с България. Тези споразумения ни осигуриха членство в НАТО и отвориха вратата за преговори с ЕС", заяви Заев при представянето на втория си кабинет.

Новият премиер също така обеща по-високи заплати за лекарите, ново оборудване за болниците, инвестиции в публичната сфера и подпомагане на различни видове работници.

Важно място в програмата на новия кабинет се отделя на икономиката и развитието на транспортната инфраструктура, включително изграждането на Коридор №8 към България. Предвижда се нивото на публичните инвестиции да нарасне до 2,2 милиарда евро, а очакваните преки частни инвестиции да бъдат над 1,2 милиарда евро за четири години.

Зоран Заев обяви състава и приоритетите на новото правителство

Зоран Заев – мандатоносител и лидер на СДСМ, представи днес пред парламента предложението за състав и програма на правителството ...

Правителствената коалиция е сформирана от СДСМ и останалите партии от коалицията "Можем", ДУИ и ДП, които разполагат с 62 гласа. Броят на министерските постове в новото правителство е намален със седем - до 19 министри и министър-председател.

Ключови министри в новия кабинет са Радмила Шекеринска, която запазва своя пост начело на министерството на отбраната, Буяр Османи ще ръководи дипломацията, а Никола Димитров ще бъде вицепремиер по европейските въпроси. Вътрешното министерство остава в ръцете на Оливер Спасовски, а здравеопазването е поверено на Венко Филипче - както досега. Министерството на земеделието, горите и водното стопанство ще се ръководи от Арианит Ходжа - коалиционен партньор на СДСМ, а Артан Груби от ДСИ ще бъде първи вицепремиер и министър на политическата система.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com