Започва скрининг процесът в Македония – 40 членна делегация заминава за Брюксел

1074
Започва скрининг процесът в Македония – 40 членна делегация заминава за Брюксел
Снимка: iStock/Guliver

За Европейската комисия в Брюксел в четвъртък – 27 септември, заминава 40 членна делегация, съставена от представители на много от министерствата и институциите, водена от вицепремиера Буяр Османи, която ще започне скрининг за глава 23 - правосъдие и фундаментални права. Министърът на правосъдието Рената Дескоска също ще бъде част от делегацията, съобщи МИА.

Заместник министър-председателят Османи каза на пресконференция, че началото на т. нар. обяснителен скрининг е повратната точка, с която Македония официално стартира последната част от пътя към ЕС.

Любчо Георгиевски: Ще гласувам, подкрепям референдума

Аз ще гласувам на референдума на 30 септември. Аз съм първият политик, който постави храбро този въпрос /спора за името с Гърция, бел.р...

Отварянето на първата от 33-те глави от първата фаза означава, че ще има 33 посещения в Брюксел или над 1 000 души, които ще участват в този обяснителен скрининг. След това ще бъде подготвена втората фаза или така нареченият двустранен скрининг, който ще бъде още по-комплексен и по-изчерпателен.

Очаква се процесът да приключи до юни 2019 г., след което да започнат преговорите за членство в ЕС..

Скринингът е формална и техническа операция от страна на Европейската комисия за подготовка на преговорите за членство с дадена страна-кандидатка. Като процес, той има за цел от една страна да запознае страните-кандидатки с правната част от ЕС и по този начин да ги подготви за преговори. От друга страна, целта е да се даде възможност на Комисията и на държавите-членки да оценят степента на готовност на страната-кандидатка.

Проверката отнема около една година и се провежда въз основа на график, изготвен от Комисията. След проверка на съответната глава Съветът решава дали да започне преговорите по препоръка на Комисията.

Македонският президент ще бойкотира референдума на 30 септември

Македонският президент Георге Иванов няма да гласува на предстоящия референдум на 30 септември за одобряване на Договора с Гърция и зап...

Македония първа в региона подписа Споразумение за стабилизация и асоцииране през 2001 г. През 2004 г. кандидатства за членство, а през декември 2005 г. придоби статут на страна-кандидатка.

През 2009 г., след дълбоки реформи в ключови области, тя получи за първи път препоръка на Европейската комисия, заедно с либерализация на визовия режим. Оттогава девет пъти поред, включително и с препоръката през 2018 г., ЕК препоръчва на Македония да започне преговори за присъединяване, но по известни политически причини досега това не се е случило.

В доклад за страната на 17 април Европейската комисия препоръча на Македония да започне преговори с ЕС.

На 26 юни Европейският съвет подкрепи решението за условно започване на преговори с Македония. Това ще зависи от изпълнението на четири условия – провеждане на приоритетни реформи, приемане на договора за името, положителен доклад на ЕК и решение на Съвета на ЕС.

Хавиер Солана: Преспанският договор – надежда за региона

В статия, публикувана от Проджект синдикейт бившият върховен представител на ЕС по въпросите на външната политика Хавиер Солана обръща ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com