Костадин Гулев: Само читалищата съхраняват истински културата

960
Костадин Гулев: Само читалищата съхраняват истински културата
Снимка: Actualno.com/Наси Маркова

Читалищата са единствените места, където може да се съхраняват нашето богато народно творчество, традиции и обичаи. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Костадин Гулев, секретар на Читалище „Отец Паисий“ в село Старчево, община Петрич. Според него читалищата са основните институции, които съхраняват културата. Гулев допълни, че в село Старчево по данни от стар регистър е имало читалище от 1928 година, а настоящото е построено през 1960 година на доброволни начала от хората от селото. Той отбеляза, че след като е построено сегашното читалище, разположена в училището, което сега вече не функционира заради масовото обезлюдяване навсякъде по селата, се е преместила в новата сграда. По думи на Гулев библиотеката в Читалище „Отец Паисий“ притежава около 1000 тома литература. „Тя се посещава от ученици, младежи и по-възрастни хора. За моя радост, мога да кажа, че най-възрастният ни читател е на 92 години“, отбеляза той.

Костадин Гулев посочи, че към читалището има женска певческа група, като освен това има и деца, които пеят. „Също така имаме оркестър, в който има две млади момчета – едното свири на йоника, а другото – тарамбука. С женската певческа група сме много известни по фестивалите, тъй като всеки път взимаме призови места. Групата е създадена през 1962 година. Първоначално тя се създава от 3 възрастни жени, която са се изявявали със старинните автентични песни, които са се пеели на жътва, на седянка, на попрелка. След това женската певческа група започва да се увеличава и броят на участниците достига до 20 жени“, коментира той.

Повече пари за читалищата догодина

Парите, които властта отпуска за читалищата за догодина, са увеличени. Това потвърди председателят на Съюза на народните читалища Никол...

Секретарят на читалището заяви също, че селото е съставено от бежанци от Егейска Македония и точно затова и му е дадено това име – Старчево. По думите му жени от селата Богородица, Михнево, Лиляново и Дреново са се омъжили в Старчево и са останали там в последствие. Гулев каза още, че женската певческа група участва във всички мероприятия в селото и общината, а най-запомнящото се за тях е, че жените пеят акапелно – без съпровод.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Две леки земетресения край Симитли

АДФИ със спешна финансова проверка в община Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Благоевград