Природозащитниците: Правителството може да успее да убеди ЮНЕСКО за Пирин

2275
Природозащитниците: Правителството може да успее да убеди ЮНЕСКО за Пирин
Снимка: Румен Скрински

11 държави-членки на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО са готови да гласуват за смекчаване на проекторешението на организацията за Национален парк "Пирин". Това твърди в своя официална позиция "За да остане природа в България".

Според информацията на неправителствената коалиция държавите, които са готови на тази стъпка, подкрепяна от българското правителство, са до една извън Европейския съюз. Става въпрос за Азербайджан, Буркина Фасо, Куба, Босна и Херцеговина, Зимбабве, Китай, Танзания, Бразилия, Тунис, Кувейт и Ангола.

В какъв хотел е отседнал Валери Симеонов за заседанието на ЮНЕСКО за Пирин? (СНИМКИ)

"Валери Симеонов, как е в петзвездният Ritz-Carlton в Бахрейн? Работите ли, работите ли? Измислихте ли как ще подпомогнете протестиращи...

Припомняме, че проекторешението трябва да бъде гласувано днес, 28 юни, а заседанието на ЮНЕСКО е в Бахрейн. Там е и вицепремиерът Валери Симеонов, начело на делегация от петима души. Симеонов, наравно с екоминистъра Нено Димов, е един от най-яростните защитници на промените в плана - с цел развитие на туризма в Банско. Димов пък ходи специално до Париж за среща с членове на комитета на ЮНЕСКО.

В сегашното проекторешение на ЮНЕСКО се казва, че българското правителство не трябва да прилага промените от декември 2017 година в сегашния план за управление на Национален парк Пирин, докато той не мине екологична оценка (ЕО). Припомняме, че тези промени позволиха тълкуване и възможност за застрояване до 48% от територията на парка, макар че правителството е категорично, че става въпрос за застрояване на едва 2,6% от парка и то единствено за спортна и съпътстваща я инфраструктура. В проекторешението на ЮНЕСКО се иска да се направи пълна екологична оценка на проекта за нов план за управление на Национален парк Пирин и се приветства решението на Върховния административен съд от от май 2018 година, което също изисква това. Българското правителство трябва да представи екологичната оценка на плана за проверка от страна на ЮНЕСКО, когато тя стане готова.

Новото проекторешение, което подкрепят посочените по-горе 11 държави, е съвсем различно. Съгласно него промените в плана за управление на Национален парк "Пирин" няма да бъдат спирани и промененият план няма да минава ЕО. На ЕО ще се подлагат само последващи инвестиционни предложения, които биха станали възможни заради промените в плана за управление. Дава се на българското правителство срок чак до юни 2020 година да докладва какви мерки е взело, а не още на следващото заседание на Комитета на ЮНЕСКО през 2019 година.

Тази година България е единствената европейска държава с проблемно място, което ще бъде разглеждано на заседанието на Комитета по световното наследство на ЮНЕСКО, посочват за финал от "За да остане природа в България".

Нено Димов недоумява защо казусът "Пирин" е интересен

Не мога да разбера защо казусът „Пирин” е хипер интересен при положение, че имаме сериозни проблеми като замърсяването на в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Вандалска проява или опит за сплашване: Потрошиха кола с метален прът

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com