Писателка дари 300 000 паунда за литературен проект

884
Писателка дари 300 000 паунда за литературен проект
Снимка: pixabay.com

Писателката Джоджо Мойс ще осигури финансирането за следващите три години на проект, който подпомага достъпа на възрастни читатели до книги. Авторката, която доби популярност с романа си „Аз преди теб“, твърди, че е убедена в смисъла от проекта Quick Reads и според нея той е твърде важен, за да се позволи да приключи, писа lira.bg.

Quick Reads стартира през 2006 г., като целта му е да издава кратки и ангажиращи вниманието книги, като по този начин привлече възрастната аудитория, от които 1/6 намира четенето за трудно. За 12 години са издадени над 100 заглавия, а книгите от проекта са били заемани в библиотеки над 5 милиона пъти. 4.8 милиона копия от най-различниo четива с логото на проекта пък са били разпространени на места като затвори, колежи, болници и организации на възрастни хора. Сред заглавията на Quick Reads е и „Сама в Париж“ на самата Джоджо Мойс. Всяка година организацията обявява списъка си за следващата и поради липсата на финансиране 2019 г. ще остане без нови издания. Благодарение на намесата на една от най-обичаните съвременните английски писателки обаче, инициативата ще бъде подновена през 2020 г.

Това са 10-те любими книги на Стивън Кинг

Една от най-добрите препоръки, които може да получи някоя книга, е тази на писател. По повод своята 10-годишнина, сайтът за рецензии на...

Мойс  казва: „Подобно на мнозина други, и аз бях шокирана, че този проект, помогнал на толкова много хора да имат достъп до книги, ще приключи, особено във време, когато библиотеките също не се радват на добро финансиране. Аз съм достатъчно облагодетелствана, че да мога да помогна и съм горда, че мога да го направя за период от три години. Quick Reads показва ползите от четенето на хора, които никога не са получавали възможността да заобичат книгите. И това никога не е било по-важно от сега. Нямам търпение да започна да играя съществена роля в бъдещето на проекта и заедно с The Reading Agency да достигнем до още по-широка аудитория.“

Според Сю Уилкинсън, която е изпълнителен директор на The Reading Agency, жестът на Мойс е „истински подарък“: „Не ни беше лесно да обявим края на проекта, след като не успяхме да намерим финансиране в продължение на 18 месеца“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛИТСПОТ:

Откъс от "Стари хипари и нови разкази", Михаил Вешим

Пролетта на емигрантите: Глава 1. “Нулиа щеше да се превърне в географско понятие”

Откъс от "Маршът на идолите" от Николай Н. Нинов (СНИМКИ)

Откъс от "Италианската балерина", Сорая Лейн

Откъс от "Ягодови обещания", Мануела Инуса

Откъс от "Сърцето на Анаранд" от Борис Кан

Откъс от "От кражби до убийства" от Стефан Иванов

Откъс от "Предимствата на дислексията" от д-р Брок Л. Айди, д-р Фърнет Айди

Откъс от "Хората, които сеят в снега", Тина Харнеск

Откъс от "Дефицит", Евгений Тодоров

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com