Близо 5 т забравени пестициди извозиха от нива край Русе

4681

Близо 5 т опасни пестициди в района на Русе бяха транспортирани за изгаряне в Германия, предаде кореспондентът на БГНЕС в дунавския град.

Химикалите са престояли близо 30 години в склад в землището на село Червена вода, още от времето на бившите ТКЗС-та, след което никой не се е погрижил за тях. Те бяха изнесени от специализиран екип в защитни облекла и противогази, като след това постройката, където са били съхранявани, ще бъде унищожена.

След сигнал, получен в Община Русе, незабавно е задействана процедура за изнасянето и унищожаваните на вредните агрохимични отпадъци. Оказва се, че става дума за 4000 килограма прахообразни вещества и 1000 литра течност. При проверката на състоянието им е станало ясно, че опаковките им са започнали да се разпадат.

"Поради това, че са били в опаковки, които са картонени и са доста корозирали, се извършва предепониране. Това го прави лицензирана софийска фирма. Съгласно действащото законодателство, до 360 дни тези отпадъци трябва да бъдат изнесени за унищожаване чрез лазерно изгаряне в Германия", обясни Спасимир Димитров, директор "Управление на кризи" в Община Русе.

За предепонирането и транспортирането на пестицидите са осигурени близо 23 000 лв. от Междуведомствената комисия по бедствията към Министерски съвет. На практика това са последните опасни отпадъци в Русе, тъй като още през 2007 г. всички подобни материали са били депонирани в специална клетка в сметището. Оттогава са получени три инцидентни сигнала за изоставени пестициди, за които общината се е погрижила незабавно. В момента в клетката за опасни отпадъци се съхраняват 90 куба по 8 тона всеки, като има още една свободна клетка при нужда. Тези пестициди са в заварено състояние, обясни Спасимир Димитров, тъй като предишното законодателство е изисквало този начин на съхраняването им. Вече има промени, според които трябва да се изгарят. Затова се подготвя проект за изграждане на инсталация за лазерно изгаряне, като има и идея да се направи мобилна инсталация, която да позволи спестяване на транспортни разходи и унищожаването на опасните материали на място.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com