Българите от чужбина пращат повече пари вкъщи през тази година

8286
Българите от чужбина пращат повече пари вкъщи през тази година

С 9 млн. евро повече, отколкото през миналата година, са изпратили в България българи, които работят и живеят зад граница.

Най-много средства са изпратени през май и март, а най-малко през януари. За първите девет месеца на годината най-много пари са пратени от Испания.

Доц. Ат. Семов: Образованието и науката са презирани

Сравнението с Европа е много ценно, но и много болезнено същевременно, защото ние не само сме изостанали от Европа, ние не я следваме. ...

Повечето семейства, на които близките пращат пари, искат те да се върнат у дома и да могат и тук да печелят добре. Според икономистите обаче пазарът на труда догодина няма да се възстанови така, че да върне гурбетчиите у нас.

„Загубихме 400 хил. работни места по време на кризата и с оглед на ситуацията в ЕС и забавящия се износ нямаме индикации ще станем свидетели на бързо възстановяване на заетостта”, обясни Явор Алексиев от Института за пазарна икономика пред bTV.

От Института за икономически изследвания пък прогнозират, че догодина парите, които гастербайтерите изпращат, ще се увеличават. Това се дължи на един факт - хората вече се адаптират там и че доходите им са не непременно в най-нискодоходната група в Западна Европа, обясни Веселин Минчев от Института за икономически изследвания.

Редактор: Ивайло Петров

НЦИОМ: Разликата между ГЕРБ и БСП остава 6%

ГЕРБ - 24,5 %, БСП - 18,5 %, ДПС - 6,3 %, „България на гражданите” - 5,8 %. Това са последните данни от националното предст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com