Българка замесена в измама с лекарства в САЩ

6138
Българка замесена в измама с лекарства в САЩ

Американските федерални власти разбиха онлайн схема за незаконна продажба на болкоуспокояващи лекарства, в която е замесена и българка.

Според властите двама фармацевти от Лий Валей, щата Пенсилвания, са се обогатили с 13 милиона долара благодарение на измамната схема. Вчера сутринта агенти на ФБР, ДЕА и Данъчната служба на САЩ нахлули в аптека Хелъртаун в град Хелъртаун, окръг Нотхемптън и иззели кутии и хард дискове на компютри.

Предявени са обвинения срещу двама фармацевти от аптеката, Питър Ричио и Лена Лашър, трима лекари и петима уеб администратори заради схемата, даваща достъп до лекарства на стойност милиони долара на хора, които нямат валидна рецепта, съобщи Прийт Бхарара, прокурор на Южния окръг на Ню Йорк.

От 2010 до ноември 2012 г. клиентите можели да се регистрират на сайтове, администрирани от петимата обвиняеми по аферата, и да поръчват лекарства като Fioricet, Soma и Ultram. И трите са болкоуспокояващи. Клиентите на сайта трябвало да попълнят онлайн медицински въпросник, в който трябвало да отговарят на въпроси за историята на заболяванията си, съобщиха властите. Според сайта след това въпросниците се изпращали на лицензиран лекар, но консултации така и не били правени. Въпросниците, които клиентите трябвало да попълват, често вече съдържали правилните отговори на дадени въпроси за получаване на рецепта, заяви Бхарара.

След поръчката на клиента и попълването на медицинския въпросник операторите на сайта предавали въпросника на един от тримата лекари, който издавал рецепта без да проведе лична консултация с пациента и без да прегледа медицинския му картон. Рецептата се изпращала до дадена аптека, включително тази в Хелъртаун, където се изпълнявала и лекарствата се изпращали по пощата до клиента, информира БГНЕС.

Лекарите получавали пари за рецептите, които издавали, а фармацевтите от Хелъртаун вземали пари за изпълнението им. По време на близо двегодишната операция банковите сметки, контролирани от Ричио и Лашър набъбнали с 13 милиона долара от уеб операциите. Сметките, контролирани от лекарите, нараснали със стотици хиляди долари, включително банкови сметки в Кипър, Хонконг и Израел.

"Смята се, че в интернет схемата за милиони долари участвали фармацевти и лекари, които поставили парите над лекарските грижи, партнирайки си с корумпирани уеб администратори, за да търгуват с огромни количества с пристрастяващи болкоуспокояващи без валидни рецепти. Няма да толерираме това нарушение на законите и регулациите във фармацевтичната индустрия и арестите показват ангажимента си да преследваме хората, които незаконно се възползват от здравето и сигурността на обществото", заяви Бхарара.

Десетимата обвиняеми в аферата са от Ню Йорк, Ню Джърси, Пенсилвания, Южна Каролина, Калифорния и България. Деветима от обвиняемите са арестувани и вчера срещу тях са повдигнати обвинения. Българката Гергана Червенкова, чиято роля в схемата не се уточнява, остава на свобода, заяви прокурорът.

Редактор: Евгения Гигова

Чудо - нито едно убийство в Ню Йорк през последното денонощие

За пръв път в новата история на Ню Йорк бе регистрирано денонощие без нито едно тежко престъпление, съобщава ВВС News. Като цяло, 201...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com