Цветан Цветанов: Невинен съм, нямам притеснение

18907

Нямам притеснение, невинен съм, работил съм в интерес на държавата.

Това заяви в парламента народният представител Цветан Цветанов, след като главният прокурор съобщи, че е внесъл в парламента искане за даване на разрешение от страна на парламента за започване на наказателно преследване спрямо него, съобщи БГНЕС.

Самият факт, че Делян Пеевски говореше в първите дни на парламента само за мен, означава добра синхронизация, отбеляза Цветанов.

Всичко, което съм правил като министър на вътрешните работи, е да се ръководя от интересите на държавата и да се боря срещу тежката трансгранична престъпност, защити се Цветанов.

Той се позова и на доклади на европейските партньорски служби, както и на самооценката си, че работата му е довела до видими резултати. Той изброи успешните според него операции на МВР, за които многократно е говорил.

Всичко, което съм правил е в интерес на обществото. За съжаление, виждаме, че определи влиятелни личности, оказват влияние, за да се търси тази репресия, подчерта той. Делян Пеевски е един от тях, каза Цветанов. Той допълни, че на този етап няма да влиза в словесни обяснения.

Фози: ГЕРБ не можаха да ме „пробият” и ме отстраниха

„Когато бях началник на КПП „Гюешево” и хващах с камиони цигари не бях контрабандист, когато ГЕРБ дойдоха на власт, н...

Припомняме, че днес в Народното събрание е внесено искане за даване на разрешение от страна на парламента за започване на наказателно преследване спрямо народния представител Цветан Цветанов. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров на влизане във Висшия съдебен съвет.

С искането до Народното събрание е визирано конкретното обвинение, съобразно изискванията на закона. "То е по член 285 от Наказателния кодекс, във връзка с член 387, тоест така наречено допустителство по служба – въздействие в резултат на което е допуснато подчинени нему длъжностни лица да извършат престъпление", обясни Цацаров.

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов може да получи до 8 години затвор, ако прокуратурата му повдигне обвинение и след това докаже тезата си в съда. Срещу Цветанов са събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление по чл. 285 във връзка с чл. 387 ал. 2 от НК. Държавното обвинение смята, че Цветанов, в качеството му на министър на вътрешните работи съзнателно е допуснал подчинени нему лица – директорите на СДОТО-МВР Иванов, Костов и Кацаров да извършат престъпления по чл. 387 ал. 2 от НК. Този извод на прокуратурата се обосновава и с оглед задълженията на министъра на вътрешните работи по чл. 34а ал. 1 т. 1 от ЗСРС да упражнява контрол върху прилагането и използването на СРС. Според Наказателния кодекс "ако от деянието са настъпили тежки последици или то се извършва системно от началник към подчинен, наказанието е лишаване от свобода от 1 до 8 години".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com