Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой кого обиди: Испания отзовава посланика си в Аржентина

20 май 2024, 11:17 часа • 1389 прочитания

Испания  отзовава испанския посланик в Аржентина до второ нареждане, обяви правителството на страната. За новината пише френския всекидневник Le Monde.

Причината

Обвиненията на Мадрид са, че аржентинския президент Хавиер Милей е „оскърбил Испания“ и нейния министър-председател Педро Санчес по време на реч, произнесена в Мадрид няколко часа по-рано.

Какво толкова е имало в речта?

Милей произнесе въпросните думи по време на войнствена реч на конгреса Europa Viva 24, организиран от испанската крайнодясна партия Vox, на която той беше почетен гост. По време на този конгрес, на който присъства и Марин Льо Пен, аржентинският президент, в открит конфликт от няколко седмици с испанското правителство, нападна съпругата на премиера Бегоня Санчес, без да я назовава директно: „Когато си корумпирана жена, изцапайте се и отделете пет дни за размисъл".

Какво провокира изказванията?

Коментарите на аржентинския президент дойодоха след започнатото от испанските органи предварително разследване за „търговия с влияние" и „корупция“, насочено срещу г-жа Санчес. ОЩЕ: След внимателно обмисляне: Педро Санчес остава на премиерския пост

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес