Цветанов и Цацаров събират спешно шефовете на служби

9927
Цветанов и Цацаров събират спешно шефовете на служби

Новата 2013 г. започва ударно за Темида. Още през тази седмица вътрешният министър Цветан Цветанов заедно с новия главен прокурор Сотир Цацаров събират шефовете на служби в МВР, главния секретар Калин Георгиев и директорите на Националната следствена служба, ДАНС и Националната разузнавателна служба - Бойко Найденов, Константин Казаков и Драгомир Димитров, съобщи "Стандарт".

Целта на голямото съвещание е да се вземат реални мерки, така че разследващите органи да събират годни доказателства, които да издържат в съда, за да се стига до ефективни присъди по знакови дела. Срещата ще е секретна заради класифицираната информация, но сред обсъжданите теми ще е делото "САПАРД", което се очаква да започне отначало с обединени материали по производствата за пране на пари и източване на евросредства. Друг момент ще е работата по атентата в Бургас, както и набелязаните от МВР ударни акции срещу организираната престъпност. От МВР подготвят няколко операции с кодови имена, но за разлика от последните години, този път няма да се действа веднага с арести, а с повече предварителна работа около събиране на доказателства преди крайната реализация. Този елемент от работата всъщност ще е и един от ключовите въпроси на срещата. Ще бъде обсъдена и работата на службите по дела за корупцията сред магистрати и политици.

Обвинител номер 1 е решен да стегне редиците на прокурорите. Първите резултати се очакват по вече влезлите в съдебна фаза знакови дела. Едно от първите, чийто финал на първа инстанция се очаква с голямо обществено внимание през тази година, е процесът за рекет срещу групата на Алексей Петров, популярен като "делото Октопод". От държавното обвинение очакват осъдителни присъди и всяко друго развитие на този процес би означавало много повече от провал. Неофициално се говори, че наблюдаващият прокурор Светлозар Костов, който в момента е шеф на спецпрокуратурата, може да загуби поста си, ако се провали в съда. На специално внимание е и работата на обвинителите по второинстанционните дела срещу бандата за отвличания "Наглите" и групата за убийства "Килърите".

И Цветанов дава рамо на Банско

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пристигна днес в Банско, за да се включи в добилия национална известност протест на бан...

От прокуратурата имат задачата да докажат по безспорен начин, че всички от "Наглите" са участвали в отвличанията, а не само четирима, които бяха осъдени на първа инстанция. Срещу "Килърите" пък скоро ще бъдат внесени още два обвинителни акта - за убийствата на бившите членове на бандата Владимир Филев и Георги Георгиев, както и за стрелбата срещу Юри Галев. Битка на втора инстанция предстои и по делото срещу Златко Баретата, който бе осъден на 8 години затвор, но прокуратурата настояваше присъдата да е от 17 години.

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com