Десислава Танева: Позицията на големите вериги е лична война срещу мен, важно е земеделците да оцелеят

2497
Десислава Танева: Позицията на големите вериги е лична война срещу мен, важно е земеделците да оцелеят
Снимка: БГНЕС

„Позицията на големите търговски вериги е лично обвинение спрямо мен в няколко точки, които дори не прочетох докрай. Смятам, че това е твърде лично и като цяло е неуважение към общността с тази лична война“. Така земеделският министър Десислава Танева коментира в предаването „Лице в лице“ по БТВ позицията на Сдружението за модерна търговия срещу въведените от правителството мерки за повече българска стока в магазините.

„Всички обвинения мога да изтърпя, всички обиди и клевети в името на това в края на кризата земеделските производители да са оцелели и да останат в сектора. Аз се боря за това да не гледаме как се изхвърля най-качествената продукция. Ще бъда изключително удовлетворена, ако в края на земеделския сезон общността е оцеляла“, каза още министър Танева, като допълни, че без подкрепа производителите няма да могат да издържат.

Чавдар Маринов е освободен като заместник-министър на земеделието

Със заповед на министър-председателя Бойко Борисов от длъжността заместник министър на земеделието, храните и горите е освободен Чавдар...

На обвиненията, че е уволнила представителя на една от браншовите организации (на биопроизводителите) – заместник-министъра Чавдар Маринов, тя обяви, че всяка седмица комуникира с бранша. „Той не е първият уволнен чиновник, за мен е важно секторът да оцелее“, категорична бе тя.

Десислава Танева обяви, тази година отново има 300 милиона лева държавни помощи, които ще отидат за най-уязвимите сектори. „Днес близо 57 000 земеделски производители ще получат последния пакет основно плащане за зелените плащания на стойност 445 милиона лева. Освен това на 27 април ще отворим за заявления Мярка 11 за биологичните производители. По нея от други мерки са прехвърлени 40 милиона евро за разкриване на нови и разширяване дейността на стари производители“, допълни тя.

Министър Десислава Танева съобщи още, че започват доставки по домовете на ученици на плодове, зеленчуци и млечни изделия. Тези продукти им се полагат, тъй като децата не са ги получили заради принудителната двумесечна ваканция. Те ще бъдат разнесени по домовете от служители на горските служби.

На въпрос за неработещите пазари, Десислава Танева заяви, че отговорността за затварянето им поради неспазване на противоепидемиологичните мерки носят отделните мениджърски екипи. „Ако мениджмънтът беше спазил мерките, нямаше да се стигне до там. Пазари трябва да има, но тези нарушения, които бяха констатирани, са недопустими. Който не е спазил изискванията, трябва незабавно да си понесе отговорността. Оттук нататък, те трябва да се съобразят напълно със заповедта на министъра на здравеопазването“, категорична бе Танева. Тя съобщи, че фермерският пазар пред Министерството на земеделието и храните утре ще се състои, като изрази увереност, че ще бъдат спазени всички мерки за безопасност.

Търговските вериги са против регулациите на държавата

Дори в момента търговските вериги имат 50% българска стока. Това заяви в ефира на сутрешния блок на bTV изпълнителният директор на Сдру...

„Ако нямам вътрешно убеждение, че българският производител ще оцелее, не бих тръгнала да се занимавам с тази работа. Без оптимизъм и вяра, няма смисъл да правиш нищо“, каза в заключение министър Десислава Танева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com