Екоактивисти излязоха на стачка срещу поправките в Закона за горите

7363
Екоактивисти излязоха на стачка срещу поправките в Закона за горите
Около 150 екоактивисти затвориха движението в центъра на столицата тази вечер в 18.30

Около 150 екоактивисти затвориха движението в центъра на столицата заради приетите поправки в Закона за горите. Това съобщи за Агенция „Фокус” фотографът Георги Грънчаров, който e бил на протеста.

Днес след приемането на поправките в закона екоактивистите са организирали спонтанен протест в рамките на четири часа и са скандирали „Долу Цеко от Алеко”.

Протестът е бил необявен от типа „флаш-моб”. Започнал е тази вечер в 18.30 часа. Първо активистите са затворили движението около президентството, а след това на два пункта на ул. „Раковска” в близост до Народния театър.

Към 19.30 полицията е разпръснала тълпата и движението е възстановено. Един от протестиращите е арестуван – каза Грънчаров.

Спорните промени в Закона за горите, станали известни като поправката "Витоша ски", бяха одобрени на първо четене в пленарната зала днес с гласовете на ГЕРБ и двама независими депутати.

Измененията, предизвикали най-много граждански протести и критики на опозицията, позволяват на инвеститорите в ски съоръжения да строят лифтове и писти само с отстъпено право на строеж, като терените няма да бъдат изключвани от горския фонд.

Те са откровено лобистки в полза на собствениците на лифтове и са предпоставка за безразборно застрояване в горите според опозицията и природозащитните. Депутатите от ГЕРБ обаче бяха единодушни в подкрепа на текстовете, внесени от Министерския съвет.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com