Европа плаща на 1000 бавачки

6007
Европа плаща на 1000 бавачки

Хиляда безработни ще бъдат наети догодина като бавачки на деца до 3-годишна възраст. Така 1000 майки ще могат да се върнат на работа спокойни, че има кой да се грижи за хлапетата. Заплатите на детегледачките - 310 лв. плюс осигуровките, ще се поемат от Европейския социален фонд чрез програмата "Развитие на човешките ресурси". Схемата, наречена "Отново на работа", e включена в Националния план за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете за 2013 г. Проектът е публикуван за обсъждане в правителствения сайт www.strategy.bg. 

Безработните, които ще бъдат подбрани от бюрата по труда и от родителите на малките деца, ще преминат през двумесечно обучение. За догодина бюджетът на схемата е 8 млн. лв. Целта на мярката е намаляване на безработицата сред жените, които жертват професионалното си развитие заради грижите в семейството. В същото време тя дава възможност на много възрастни жени да си осигурят липсващите месеци и години до пенсия. 2013-а е третата година от действието на схемата "Отново на работа" и към нея има огромен интерес заради недостига на свободни места в детските ясли. За четири години е планирано общо 4500 безработни да бъдат включени в обучения за придобиване на умения за грижа към малчуганите, а 4000 от тях да бъдат наети като детегледачи.

Според плана за действие социалното министерство и бюрата по труда ще засилят популяризирането на стимулите, които може да ползват фирмите, ако наемат безработни майки с малки деца или самотни родители. В момента Законът за насърчаване на заетостта дава възможност 12 месеца с пари от бюджета да се покриват минимални заплати според професията и осигуровките. В Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване пък терминът "майчинство" ще бъде заменен с "майчинство и бащинство" или "родителска грижа", предвижда документът.  Целта е да се промени стереотипът, че отглеждането на детето е само задача на майката и че трябва да има балансирано съчетаване на семейни и професионални задължения на двамата родители.

Министерството на образованието пък се ангажира да привлече повече мъже в учителската професия. Задържането им ще става с нови възможности за квалификация и кариерно развитие. Според училищни психолози увеличаването на мъжете във феминизираната професия ще повлияе положително върху възпитанието на тийнейджърите.

Редактор: Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com