Фандъкова: Отговорността за протестите не е на общината и кмета

8284

Действията на Столична община бяха определени като адекватни, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти в почивката на извънредната сесия на СОС.

Не искам отговорността за протестите да се прехвърля на общината и на кмета. Оценката се даде за адекватността на действията. Нека всеки, който иска да даде идеи, да ги даде, защото всичко, което сме направили, смятам е адекватно, каза Фандъкова.

Първите ни задачи са опазване на живота и здравето на хората , но и демократичното право на хората да изразяват своята позиция. Стига да е мирно и да не нарушава правилата.

"Чух призивите за организатор, но как точно си представяте някой да стане организатор. Ако има организатори добре, ако няма - с кого да разговарям, попита тя. Според нея, при спонтанно събиране на хора, отговорност носят всички институции. Кметът има право да издаде забрана, което означава задача на полицията да разпръсне хората по всички възможни начини, включително и със сила. Мисля, че нито една институция, включително общинските съветници, не подкрепиха подобна мярка, отбеляза кметът на София.

Фандъкова каза, че контрапротестът при НДК не е бил забраняван, това са слухове, включително и че тя е в отпуска, информира БГНЕС.

50 души протестират пред Столична община

Близо 50 граждани протестират пред сградата на Столична община. Събралите се граждани са недоволни от действията на полицията и реакция...

"Неколкократно съм се обръщала към гражданите да не се блокира движението, трябват обаче приоритети. Първи приоритет е запазване на живота и здравето на хората и недопускане на насилие. След това осигуряване на пропускливост на движението и опазване на общинската собственост. Аз съм кмет на София, така че да осигурим най-доброто протичане на тези протести, които не са провокирани и организирани от общината. Политиците да не насочват отговорността за тях към кмета и общината. Отговорност за организацията носим и ще носим", каза тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com