ГЕРБ несъгласни с актуализацията на бюджета, било популистки и авантюристичен ход

8570
ГЕРБ несъгласни с актуализацията на бюджета, било популистки и авантюристичен ход

Депутати от ГЕРБ  не се съгласиха с планираната от кабинета актуализация на бюджета за тази година, определяйки го като авантюристичен и популистки ход, предаде bTV.

По думите на бившият финансов зам.-министър от ГЕРБ Владислав Горанов, по време на пресконференция, е рисковано на толкова краен етап от изпълнението на бюджета, да се говори за неговата актуализация. „Това, освен негативни очаквания в бизнес средата и чуждестранните партньори, няма да доведе до нищо благоприятно”, посочи Горанов.

„Буди недоумение с какво допълнително следва и може да бъде натоварена активната част на обществото. Може би това в момента е отмъщение за тези, които са на площадите, тези, които в момента генерират БВП на държавата”, смята той.

Менда Стоянова определи думите на председателя на БСП Сергей Станишев от парламентарната трибуна по-рано днес като „откровени лъжи.” Бившия председател на комисията по бюджет и финанси беше категорична, че се оправят опити за заблуди на обществото, с прикриване на части от доклада на Международния валутен фонд, които „ще разкрият положителна добра оценка за предишното управление”, каза тя. „Труднопостигнатата макроикономическа и финансова стабилност въпреки неблагоприятната конюнктура е предпазила страната от тежката финансова криза", заяви Стоянова и подкрепи тезата, че актуализация на бюджета не се налага.

Неефективни и политически аргументирани разходи на едно ново правителство, което трябва да осребри разходите от предизборната си кампания, беше определението на Горанов за ремонта за държавния бюджет.

По думите му кабинетът на Пламен Орешарски е успял да докара политическа нестабилност за много кратко време и е неприемливо да се опитват да пренасят политическата нестабилност върху финансовото поле, за да отклонят вниманието към актуалните проблеми на обществото. Предупреждаваме, че това ще разруши доверието, изграждано за усещане за България като една от финансово стабилните държави, категоричен беше той.

Бившият министър по еврофондовете обърна внимание на параметрите на бюджетния дефицит, с който „трябва да се внимава.” „Надвишаването на дефицита означава автоматично спиране на еврофондовете както от този програмен период, така и от следващия”, смята Дончев и посочи, че влизането в свръхдефицит ще спре автоматично европейското финансиране.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com