ГЕРБ предлага Анастас Анастасов за член на КС

7184
ГЕРБ предлага Анастас Анастасов за член на КС

Малко след 18 часа в деловодството на НС бяха внесени предложенията за избор на членове на Конституционния съд от квотата на Парламента, предадеБГНЕС.

ГЕРБ предлага Анастас Анастасов, сегашния зам. председател на НС, Татяна Върбанова - КБ, Венета Марковска от независими депутати издигната и Екатерина Михайлова от СК.

Припомняме, че квотата на парламента е двама души.

На всеки три години Конституционният съд се обновява с 4 нови членове. Днес беше последният ден, в който народните представители можеха да правят предложения за кандидатури за съдии в Конституционния съд от квотата на Народното събрание и те го направиха в последния момент.

Комисията по правни въпроси предлага избора на двамата съдии да се състои на 31 октомври. Кандидатите ще бъдат публично изслушани от Комисията по правни въпроси към Народното събрание, в открито заседание с пряко излъчване в Интернет.

Гласуването на кандидатурите в парламента ще се извърши явно. На всеки три години Конституционният съд се обновява с 1/3, четирима напускат, влизат нови. През октомври изтичат мандатите на Евгени Танчев, Емилия Друмева, Георги Петканов и Владислав Славов.

На 24 септември съдиите от ВКС и ВАС избраха Георги Ангелов за свой представител в Конституционния съд. Четвъртият член на КС трябва да бъде посочен от президента Росен Плевнелиев. Като най-вероятен негов избор коментира името на сегашния главен прокурор Борис Велчев.

Такева: Не приемаме 5-процентното увеличение на учителските заплати

Учителските заплати трябва да се увеличат с не по-малко от 10%. Това заяви председателят на Синдиката на българските учители към КНСБ Я...

Редактор: Десислава сиова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com