Големи компании отпускат места за ученици-стажанти

5727
Големи компании отпускат места за ученици-стажанти

Учениците от професионалните гимназии да имат задължителен стаж в предприятия. Такава идея дадоха от икономическото министерство, а целта им е бизнесът да разполага с по-квалифицирани кадри.

Идеята на икономическото министерство е половината от деня учениците да учат, а другата половина да работят, съобщава bTV.

По-разнообразна и лека програма за новата учебна година

Здравното министерство подготвя правила за по-разнообразна и лека програма за учениците в новата учебна година. Новата наредба, която ...

Желанието да стане програмист отвежда Христо в професионална техническа гимназия. Досега младежът никога не е карал практиката си извън училище. „Все пак има достатъчно фирми, които искат да разширят своя бизнес, да започнат да предлагат своите продукти в Интернет и се нуждаят от хубав и добре поддържан уебсайт, което е идеална възможност за мен”, обясни ХристоГацински

Оказва се, че не всичко е въпрос единствено на доброто желание на професионалните гимназии. „Досега практиките се провеждаха предимно в училище, защото фирмите не се съгласяват да поемат ученици и да предоставят работни места в реално време”, посочи Лилия Георгиева.

В Северозападна България фирмите, предлагащи стаж на бъдещи специалисти се броят на пръсти. В по-големите компании обаче приемат идеята присърце.

„По този начин ще ги научим тези кадри после да идват и да работят при нас. Целият бранш страда от недостиг на кадри, и то квалифицирани кадри”, обясни предимствата Миролюб Столарски.

Щом паднат бариерите

В началото на 2014 година ще отпадат и последните препятствия - Германия ще отвори изцяло трудовия си пазар и за българските и румънски...

Директорът на професионалната гимназия по транспорт споделя, че почти всички ученици в горен курс вече работят по специалността си.

„До голяма степен даже влизат в територията на сивата икономика. Защото работодателите използват труда на учениците ни, те все пак имат познания, някакви умения”, е мнението на инж. Антония Гавраилова.

За да се изравни времето за учене и практика, каквото е министерското предложение, трябва да се промени образователният закон, смятат още директорите. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com