Йовчев: Протестът е организиран, за да ескалира напрежението

10507
Йовчев: Протестът е организиран, за да ескалира напрежението

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев смята, че протестиращите срещу правителството днес са били мотивирани и предварително организирани. Той каза, че са предприети всички необходими действия за гарантиране на сигурността и безпрепятствено извеждане на депутатите след заседанието, съобщава „Фокус”.

"Ще се справим, не бива да има притеснения и съмнения за това, имаме достатъчно сили, имаме добра организация, имаме готовност при необходимост да приведем и допълнителни сили на Министерството на вътрешните работи, няма нещо, което е толкова по-различно днеска в ситуацията", каза Йовчев.

Обезщетяват полицаите за извънредния труд

Осигурени са средства, с които да бъдат наградени полицаите за извънредния труд, който полагат по време на протестите. Това заяви зам...

Министърът обясни, че голяма част от протестиращите са мотивирани и подготвени за насилствени действия. Беше направен опит за премахване на загражденията, за агресивно поведение, но справихме се със ситуацията. Имаме достатъчно сили, добра организация и готовност за допълнителни усилия, ако се наложи. Всичко, което се случва се записва, така че след като бъдат установени тези лица ще им бъде потърсена съответната отговорност, увери Йовчев.

Вътрешният министър съобщи, че все още няма информация за подадения фалшив сигнал за бомба в Народното събрание по време на пленарното заседание.

По горещо обсъждания в зала въпрос за бежанците от Сирия Цветлин Йовчев заяви, че към момента нищо не налага затваряне на границата. "Имаме разчети и създадена организация, ако възникне заплаха от бежанска вълна в такива размери, в които може да застраши националната сигурност. Такава, която да изисква затварянето на границата, можем да го осъществим. Това е напълно във възможностите, с които разполагаме в момента. Към момента нямаме ситуация, която да наложи това", подчерта Йовчев.

Междувременно окупацията на Народното събрание продължава, а полицейското присъствие при сградата на парламента е изключително засилено.

Цветанов слезе при протестиращите, поздрави ги

Депутати от ГЕРБ излязоха пред Народното събрание, за да говорят с протестиращите. Сред тях е и заместник-председателят на партията Цве...

След сутрешния опит за премахване на загражденията при НС, сега имаше нова реорганизация на оградите, като дойде камион с нови заграждения. Това накара протестиращите срещу кабинета Орешарски да се приближат максимално до загражденията. Участниците в протеста срещу кабинета „Орешарски” бяха отстъпили няколко крачки от загражденията и обстановката на протеста бе спокойна. След като обаче събралите се зад загражденията полицаи разместиха металните решетки, като поставиха допълнително заграждение, протестиращите започнаха да освиркват по-силно.

До сблъсък между протестиращи и полицаи не се стигна, но все пак участниците в протеста обвиниха служителите на МВР, че с действията си провокират събралите се недоволни граждани. Те им зададоха въпроси – „Защо пазят престъпници?” и „Защо не махнат загражденията?”.

В района на протеста, до страничния вход на Народното събрание, се развяват български знамена и са издигнати лозунги с различни послания и призив за оставка. В сградата на Народното събрание продължава заседанието на народните представители, като там е и премиерът Пламен Орешарски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com