Ковачева се чуди дали Марковска е съдия във ВАС

8148
Ковачева се чуди дали Марковска е съдия във ВАС

"Поздравявам президента за това, че постъпи като достоен и почтен човек, и държавник. Поздравявам премиера за това, че докрай не отстъпи от принципната позиция, която зае по повод случая с госпожа Марковска.", заяви министърът на правосъдието Диана Ковачева.

Ковачева поясни, че нейната позиция за Марковска остава непроменена. Тя не е очаквала, че Венета Марковска ще се яви днес в Конституционния съд.

Според министър Ковачева, това ще бъде ясен знак за сериозното отношение от страна на институциите за това, че толерират почтеността в България, съобщи БГНЕС.

"Решението на ВСС така, както беше гласувано днес, удовлетворява молбата на Венета Марковска да бъде освободена от позицията съдия във ВАС и зам.-председател на ВАС, считано от датата на полагането на клетва в КС", каза Ковачева. Все още това решение не е в сила и към този момент, според решението на ВСС, тя е все още съдия във ВАС и зам.-председател на ВАС, смята министър Ковачева.

"Оставката влиза в сила при полагането на клетва. Решението е подусловно. Така беше формулирано. Така е написана и молбата на Венета Марковска – че иска да бъде освободена, считано от полагането на клетва в КС. В този момент тя все още не е положила клетва", коментира Ковачева и допълни, че Комисията по етика във ВСС вече се е самосезирала по този казус.

Мнението на министъра на правосъдието Диана Ковачева обаче се разминава с мнението на членовете на ВСС. Според Румен Георгиев от 10 часа днес Венета Марковска не е магистрат. Според Камен Иванов, освобождаването е безусловно. "То се счита от момента, в който тя положи клетва, с оглед на непрекъснатостта на трудовите и осигурителни отношения.

Марковска подаде оставка

Венета Марковска подаде оставка като съдия и зам. председател на Върховния административен съд. Както е известно, тя бе избрана за конс...

Ние нямаме право да кажем: "Освобождаваме ви, но ще си помислим дали ви освобождаваме", каза Иванов. Няма спор между членовете на ВСС по този въпрос, бе категоричен той.

Редактор: Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com