Махнаха Гурко от Телефонната палата

13393

Паметната плоча на генерал Йосиф Владимирович Гурко беше премахната днес по обяд от фасадата на Телефонната палата, съобщи БГНЕС.

Съгласно решение № 283 на Столичния общински съвет от 30.05.2013 година паметната плоча трябва да бъде поставена на ул. "Гурко" на ъгълът на бул. "Васил Левски" и ул. "Гурко", откъм югозападната фасада на Спортната палата.

Прославеният командир на предния отряд на руската армия на Балканския полуостров генерал - фелдмаршал Йосиф Владимирович Гурко е талантлив руски офицер със забележителна кариера, останал в историята най-вече с победите си по време на Руско-турската освободителна война. Той минава през всички фази и изпитания на военните действия - от Свищов до Сан Стефано, но остава в паметта на българите преди всичко с отбраната на Шипка. Ген. Гурко е възпят и от народния поет Иван Вазов в неговото известно стихотворение "Здравствуйте, братушки!".

Йосиф Гурко е роден на 28 юли 1828 г. в Новгород, Русия в семейството на потомствен дворянин от беларуски произход. Той се отличава със службата си по време на Руско-турската война (1877-1878) като командир на Предния отряд на Руската армия на Балканския полуостров, в чийто състав е и Българското опълчение. На 4 януари 1878 г. ген. Гурко влиза с част от войските си в София и освобождава бъдещата българска столица.

 

Откриха паметник на ген. Гурко в София

Днес, в навечерието на националния празник 3 март, бе открит паметник на легендарния генерал-фелдмаршал Йосиф Гурко на едноименната...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com