Разходка из красотата на парк "Врана"

118851

Втори ден хиляди прииждат към парка "Врана", който в събота за първи път отвори вратите си за посетители. Заради огромния интерес не всички граждани успяват да чуят увлекателните беседи на екскурзоводите в парка, с помощта на които разходката там се превръща в незабравимо изживяване.

Легендата разказва, че тъй като Фердинанд бил запален орнитолог, той решил да кръсти имението на първата кацнала на покрива на двореца птица, която в случая била врана.

Паркът се простира на близо 960 декара. Никога създателите му не са мислили, че той ще бъде посещаван от толкова много хора и затова тесните пътечки, водещи до царския дворец, понякога се оказват тесни за желаещите по-бързо да стигнат до внушителната сграда на двореца, където е сниман и популярния сериал "Дървото на живота".

Въпреки че още през 2001 година наследникът на цар Борис III, Симеон Сакскобургготски дари парка на Столична община, едва през тази година бяха инвестирани достатъчно средства и усилия, за да може жителите и гостите на столицата да успеят да видят над 800-те растителни видове, някои от които са довели до превръщането на парка в защитена територия. Тук е растяла дори гигантската водна лилия от вида "Виктория реге", която била голям хит за времето си. Заради изграждането на алпинеумите в парка навремето цар Фердинанд дори е направил теснолинейка, с помощта на която да бъдат докарани камъните, нужни за изграждането.

"Най-ценното в парка "Врана" е изключителното богатство на дървесни и храстови видове, той е на практика дендропарк и в него има най-богата сбирка на Балканския полуостров", разказа Борислав Тончев, екскурзовод. "Има много видове, които могат да бъдат видени само тук", уточни той. "Основната ценност на парка са композициите, при които са използвани изцяло растителните видове, дърветата, храстите, играно е с форми, цветове и размери. Пространствата са оформени с изключителен вкус, има много дълбоки перспективи", добави екскурзоводът.

На територията на парка живеят и над 100 вида птици, катерици, лисици, язовци, зайци, диви котки и сърнички. В него може да се види и къщата, в която е живял Георги Димитров, след като царското семейство напуска България. Очаква се в началото на есента, през септември за посещения да бъде отворен и царския дворец, намиращ се в самото сърце на парка "Врана".

За удобство на посетителите са поставени и 150 пейки, и 100 кошчета за боклук. Посещенията са само събота и неделя, като през първия месец те са безплатни. След това таксата за вход ще бъде 5 лева за възрастни и 2 лева за дете. За пенсионери и за хлапета под седем години обиколката ще е без пари. Специална цена ще има и за групи между 15 и 20 човека - 4 лева. Уникалната царска градина няма да бъде отворена денонощно, а ще има работно време от 10 до 16 часа.

Чудовища на природата - енциклопедичната поредица за деца

Енциклопедиите в картинки и кратки текстове разказват за непознатия свят на чудовищата в природата от най-големите до най-малките. Любо...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com