Майки настояват за реконструкции в Mall of Sofia

22432
Майки настояват за реконструкции в Mall of Sofia

Главният архитект на София Петър Диков и Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) трябва да затворят поне за месец мола на "Стамболийски", за да се смени фасадата му с негорима облицовка.

Това настояват в изявление до медиите от Сдружение ”Майки срещу насилието в Студентски град”.

Mall of Sofia горя (Видео)

Фасадата на Мола на бул. "Ал. Стамболийски" в столицата откъм централния вход горя, предаде БГНЕС. Сигналът беше подаден в 19,25 часа. ...

За да не се повтори нелепата трагедия пред дискотека „Индиго”, се налага спешно да бъдат реконструирани и разширени и изходите от киносалоните в Mall of Sofia, за да могат зрителите бързо да се евакуират при евентуален пожар или инцидент в търговския център, смятат в Сдружението на майките.

При избухналия голям пожар в четвъртък вечерта ясно се видя, че фасадата и покривните конструкции на мола горяха така лесно, както гори най-обикновен шперплат или пресован картон и ако не беше налице изключително бързата и професионална реакция от страна на екипите на столичната пожарна, можеше да се стигне и до човешки жертви, отбелязват от Сдружението на майките.

От Гражданското сдружение припомнят, че и при предишния сериозен пожар в търговския център - на 1 януари 2012 г., пак се бяха възпламенили външните реклами и фасадата на сградата, което ще рече, че тя очевидно не е изградена от плоскости, отговарящи на най-строгите противопожарни строително-технически норми в ЕС.

Дирекцията за национален строителен контрол трябва да разпореди да бъдат премахнати веднъж завинаги и всички гигантски светещи рекламни пана и украси от фасадата на мола на "Стамболийски”, тъй като според експерти причината за огнената стихия е късо съединение именно в тези рекламни пана, настояват майките.

При пожара в мола на 1 януари 2012 г. отново се бяха възпламенили външните реклами по фасадата на търговския център и цяло чудо е, че падащите парчета от тези горящи реклами не нараниха хората, чакащи на спирката на градския транспорт, допълват от Сдружението.

Пожарът в мола на "Стамболийски" едва ли е умишлен

Късо съединение в рекламно табло е най-вероятната причина за пожара в мола на бул. "Александър Стамболийски". Това каза началникът на п...

Именно ДНСК е институцията, която упражнява контрол по спазването на Закона за устройство на територията и на нормативните актове по прилагането му при проектирането и строителството, в т.ч. влагането на качествени строителни материали с оглед осигуряване на сигурността, безопасността, достъпността и другите нормативни изисквания към всички строежи на територията на България, подчертават майките.

Надяваме се, че оторизираните органи, както и Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", ще издадат в близките дни и предписания на собствениците на мола да преустроят и разширят и изходите от киносалоните в търговския център, с цел осигуряване на безопасността и сигурността на зрителите и за по-бърза възможност за евакуиране при сигнал за евентуален пожар или инцидент, допълват от Сдружението на майките.

Разумно е да се помисли и за изграждането на нови, аварийни изходи от киносалоните в мола, отбелязват майките. Длъжни сме да направим абсолютно всичко, за да не се повтори никога повече нелепата трагедия пред дискотека „Индиго” от 2001 г., при която загинаха 7 деца, след като бяха премазани от връстниците си, аргументират се от Сдружението на майките.

В заключение от Сдружение ”Майки срещу насилието в Студентски град”предлагат за проявен героизъм при гасенето на пожара в пълния с клиенти Mall of Sofia на 29 ноември да бъдат наградени с Почетния знак на Столична община огнеборците от столичната пожарна, които дадоха всичко от себе си, за да няма жертви и пострадали.

Редактор: М. Дачева

Ексклузивни кадри от пожара в Mall of Sofia! (видео)

Екипът на Actualno.com откри ексклузивни кадри от вчерашния пожар в Mall of Sofia. Видеото е любителско и най-вероятно е дело на някой ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com