Мълчалив протест в София в памет на загиналите миньори

15127
Мълчалив протест в София в памет на загиналите миньори

Около 150-200 протестиращи в София провеждат мълчалив протест в знак на отдаване на почит към загиналите миньори в рудник „Ораново” и обявения ден на национален траур, предаде „Фокус”.

Те са блокирали движението по пл. „Независимост” и развяват български флагове. Българските знамена пред сградата на Министерски съвет и знамената пред и върху сградата на президентството са свалени наполовина. На загражденията при Министерски съвет е закачен лозунг, на който пише: „И ние носим вина за миньорите! Всеки българин е отговорен за това, което става в държавата! За бъдещето на България солидарност и контрол”.

52 дни недоволство: Протестът продължава да упорства

За 52-и пореден път протестиращи се събраха пред Министерски съвет, за да поискат оставката на кабинета "Орешарски". Напредването на о...

Един от протестиращите в знак на почит към загиналите миньори носи миньорска каска и е издигнал плакат, на който са нарисувани две свещи.

Един от протестиращите носи лозунг „Живот ли е, да го опишеш, разровиш ли го, ще мирише и горчи, като отрова…Живот в България”.

Към 20.00 часа около 100 души са се събрали на ларгото пред Министерски съвет в София.

Има полицейско присъствие в района.

Към 20:30 с бавни крачки и траурни звуци протестното шествие в столицата се насочва към сградата на Народното събрание по бул. „Цар Освободител”. Движението по бул. „Дондуков” вече е пуснато за движение, но това по бул. „Цар Освободител” остава блокирано. Протестиращите носят български знамена. Шествието е водено от три жени, които тупат на барабани. Мъж в знак на протест стои неподвижно на бул. „Цар Освободител” пред сградата на Българска народна банка.

Фандъкова: Първият приоритет е да няма напрежение и протестите да протичат мирно

Първият приоритет за мен е да няма напрежение, да има мирно протичане на протестните действия. Аз съм получила доверието на хората и ис...

Към 20:45 протестното шествие достигна до сградата на Народното събрание. С бавна крачка и траурни звуци протестиращите преминаха по бул. „Цар Освободител” и се спряха пред сградата на Народното събрание. По време на цялото шествие нямаше скандирания, освирквания, а само мълчание в знак на почит към загиналите миньори в рудник "Ораново". Протестиращите клекнаха за минута мълчание в памет на загиналите миньори.

След 21:45 движението пред сградата на Народното събрание по бул. „Цар Освободител” в столицата б е пуснато. Пред парламента са останали около 20-тина души. Те са охранявани от полиция, за да не блокират отново булеварда.

Снимка: Архив

Очаквайте подробности.

Текстът е последно актуализиран в 21:55 часа.

Българите вече са други

"Протестите постигнаха най-важното - чрез тях израсна едно будно гражданско общество, преоткрило възможността за активна намеса в пол...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com