Зам.-министър Маринов: Дейността на СОД ще бъде прекратена, тъй като е търговска

15878
Зам.-министър Маринов: Дейността на СОД ще бъде прекратена, тъй като е търговска

Дейността на сектор „Сигнално-охранителна дейност” (СОД) ще бъде прекратена, тъй като е търговска и създава сериозен конфликт на интереси. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов.

Един от приоритетите на ръководството на Министерството на вътрешните работи е реформа в системата и едно от основните неща в същността на тази реформа е освобождаване от несвойствените дейности. Сигнално-охранителната дейност на министерството в момента е несвойствена, тъй като е вид търговска дейност. Министерството на вътрешните работи е създадено не за да генерира търговска печалба, а да генерира сигурност. Това е мотивът, поради който се взе решение да бъде прекратена тази дейност, тъй като в момента се намираме в много сериозен конфликт на интереси.

Повдигнаха обвинения на 15 души за мокри поръчки

Общо 15 души получиха обвинения за участие в организирана престъпна група, която беше разбита вчера (31 юли) при специализирана полицей...

Съгласно действащите нормативни актове Министерството на вътрешните работи издава лицензите на охранителната дейност, а същевременно извършва такава дейност. Това е нелоялна конкуренция, както констатират фирмите, занимаващи се с такава дейност, посочи Маринов. Може би подкрепа на правилността на стъпките, които сме предприели, е едно писмо, което получихме от Българската стопанска камара и от Асоциацията на фирмите, извършващи охранителна дейност с технически средства. Те приветстват решението в тази насока. Преди няколко години те са подали в Комисията за защита на конкуренцията сигнал за нелоялна конкуренция от страна на МВР. При проучването си самата комисия е направила запитване в редица страни-членки на ЕС и са констатирали, че в нито една от запитаните държави законодателството не предвижда полицията да извършва охранителна дейност на договорна основа, подобна на тази, която се предлага от частните охранители. Единствено в Литва през 2006 г. е имало подобна практика, но след като е бил сезиран техният орган по конкуренция променят решението и то отпада. Така че едно такова решение ще бъде в унисон с европейската практика, каза още Васил Маринов.

Ще бъде дадена възможност на служителите, които са в сектор „Сигнално-охранителна дейност” (СОД), да се пренасочат към основните дейности на министерството.

Като реорганизация на практика дейността ще се запази, но няма да е насочена към търсене на клиенти извън министерството, посочи Маринов. Самата дейност в исторически аспект е създадена някъде през 70-те години на миналия век и целта е била да се охраняват сградите, които са държавна собственост – магазини, кантори и така нататък. Тогава обаче единствено милицията е имала възможност да извършва охрана – частна охранителна дейност не е съществувала.

След 1995-1996 г., когато се разрешава този вид дейност да се осъществява от частни фирми, на практика отпада необходимостта МВР да я извършва. Към момента има около 460 сгради, които са на Министерството на вътрешните работи, с отпаднала необходимост и те се охраняват от физическа охрана от полицаи. Ако преустановим търговската дейност на СОД, можем да пренасочим техника и ресурси, както и част от колегите да поемат охраната на тези сгради.

МВР готви закриване на СОД

Сектор „Сигнално-охранителна дейност” (СОД) към МВР ще бъде закрит по заповед на вътрешния министър Цветлин Йовчев, информи...

По този начин ще освободим ресурс от униформени полицаи, които ще можем да насочим към патрулно-постовата дейност там, където хората имат нужда от тях, каза още Маринов. Целта на министерството е да се запази максимално броят на служителите. По този повод министърът е издал заповед, с която е назначил работна група, която да прецени какви стъпки трябва да се предприемат и да докладва конкретен план с конкретни срокове по какъв начин да се освобождаване от дейността и по какъв начин да бъдат запазени хората и да бъдат пренасочени, каза още Маринов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com