Над 3000 опита за измами с фалшиви лични карти

11209
Над 3000 опита за измами с фалшиви лични карти

Над 3000 опита за измами с фалшиви лични карти са предотвратили нотариусите в страната за последните 20 месеца. Това каза председателят на Нотариалната камара Димитър Танев.

Според него след получаване на достъп до базата данни на МВР продажбата на имоти с фалшиви документи практически е станала невъзможна.

За 20 месеца нотариусите са направили 1,5 млн. проверки на личини карти в базата данни на МВР.

За спирането на измамите и ощетяването на държавата при така наречените заменки Нотариалната камара предлага да бъде създаден нов имотен регистър. Според Танев това не би струвало нито лев и може да се промени само с корекция в софтуера. "Това означава да се промени правилникът за вписване. Да стане легален имотен регистър. Това може да стане за две седмици без един лев инвестиция и от тук нататък в страната да се говори, че има законен имотен регистър."

Така ще може да се определя точната пазарна цена при заменките и при отчуждаването на недвижимите имоти. В момента вещите лица определят стойността на един имот от предлаганите оферти във вестниците и агенциите за недвижими имоти."Тези цени са цените на черно, това не са официалните цени, които са в документите и от тук нататък едно огромно разминаване между пазарната цена като заключение на вещо лице и пазарната цена в актовете на хората, които са вписани."

В проекта на нотариусите се предлага всеки имот да има уникален номер и да може да се прави справката по имот, а не по лице. Според тях така ще се възпрепятстват имотни измами при заменките и ще може да се правят точни пазарни оценки.  Над 3000 опита за измами с фалшиви лични карти.

Редактор: Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com