Увеличава се безработицата в Добричка област

4367
Увеличава се безработицата в Добричка област

Безработицата в Добричка област се увеличава, сочат данните на местното Бюро по труда, цитирано от вестник Добруджанска трибуна.

През октомври тя е била 12,3 %, което е с 1,2 % повече в сравнение със септември. Броят на регистрираните безработни в региона през десетия месец на годината достига 9834, докато през септември те са били 8870. В Добрич равнището на безработица е 8,4 % при 7 % през септември. Регистрираните безработни през октомври са 3764 при 3123 през септември. Това е нормален процес и е следствие на започналото освобождаване на сезонно заетия персонал от областта на туризма, отбелязват от Бюрото по труда.

540 безработни са постъпили на работа в региона през октомври.

С посредничеството на бюрата по труда работа са започнали 365 души. Трудовите посредници са осигурили заетост на първичния пазар на 223 безработни. По програми и насърчителни мерки за заетост през октомври са устроени 142-ма души.

446 са обявените през октомври свободни работни места. На първичния пазар са заявени 279 оферти, като най-много са в сферата на преработващата промишленост /81/, следвани от търговия /46/, строителство /26/ и държавното управление /22/. По програми за заетост са осигурени 187 работни места, от които 135 по схема "Развитие" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

В момента Дирекция "Бюро по труда"-Добрич разполага с 85 актуални свободни работни места. 15 от тях са за специалисти с висше образование. Търсят се осем лекари, един инженер-конструктор, един търговски представител, един рехабилитатор, координатор, учител по биология и химия. От работническите професии традиционно най-търсени са работници в шивашкото и обувно производство. Набират се 40 машинни оператори на облекла, гладачи, оператори в обувното производство. Търсят се още кранист, автомонтьор, водопроводчик, продавач-консултант, работник в строителството, деловодител. Има и 15 обявени свободни места на младежката трудова борса за готвач, градинар, камериер, мебелист, шлосер, стругар.

В бюрата по труда в региона са подадени девет проекта за националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост за 2013 г.". Осем от тях са от общинските администрации. Дейностите по програмата ще се изпълняват в периода януари-декември 2013 г., като разкритите работни места ще са с продължителност до 12 месеца при 6-часов работен ден, информира БГНЕС. Процесът на оценка и класиране на подадените проекти ще приключи на 28 декември 2012 г., съобщава вестник Добруджанска трибуна.

Редактор: Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com