Осигуровки и данъци - вече можем да започнем да плащаме

19324
Осигуровки и данъци - вече можем да започнем да плащаме

От днес, 2 януари, стартира данъчно-осигурителната кампания за 2013 година, припомнят от НАП.

Най-важното нововъведение е, че вече работи единна данъчно-осигурителна сметка, чрез която ще се плащат както данъци, така и осигуровки.

Безплатни образци на новите данъчни декларации са достъпни на интернет страницата на агенцията – www.nap.bg. Хартиени формуляри на годишните декларации за облагане на доходите вече се доставят в цялата страна. Въпреки това, от НАП съветват своите клиенти да използват декларацията, която е качена в интернет и позволява да бъде попълнена електронно и разпечатана след това.

Всеки, който иска, може да попълни и подаде своята декларация за облагане на доходите и чрез интернет, подписана с електронен подпис. Електронните услуги за подаване на декларациите за облагане на доходите и за облагане с корпоративни данъци работят от полунощ на 1 януари 2013 г.

Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица от 2012 г. изтича на 30 април 2013 г. Това е и срокът, в който трябва да се внесе и дължимият за довнасяне данък по декларациите за доходите.

Указания за плащането на данъци и осигуровки са публикувани в сайта на НАП. 5% отстъпка могат да ползват гражданите, които подадат своята декларация и платят дължимото към бюджета в срок до 11 февруари 2013 г. (10 февруари е неделя). Отстъпка от 5% имат и тези, които подадат декларацията си по електронен път, подписана с електронен подпис. Ползва се само една от двете отстъпки.

Повече информация за попълване на декларациите, плащане на данъци и осигурителни вноски, нови срокове, клиентите на администрацията могат да получат на телефона за информация на НАП - 0700 18 700.

Какви други задължения трябва да изпълнява специално бизнесът по отношение на данъци и осигуровки - четете в Expert.bg.

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com