Отец Иван: Първо помисли какъв си, а после какво си направил

15223
Отец Иван: Първо помисли какъв си, а после какво си направил

Преди всичко трудът превръща обикновените хора в герои. Трябва да полагаш усилен труд и дисциплина във всичко. Без постоянство нищо не се постига. Героите трябва да са и по характер добри, кротки, възпитани, хора, които излъчват доброта. Първо помисли какъв човек си и след това какво си направил.

Това каза пред БГНЕС отец Иван от Нови Хан, който отваря вратите на храма за тези, с които животът не е бил добър. Той има 100 деца - сираци, безпризорни, изоставени... Всички имат покрив над главата и топла храна, ходят на училище и детска градина.

"Народът ни се е озлобил. Това е от кризата. Все оцеляваме и все още не сме оцелели, както трябва. Дотегна думата "дай да мине и тази година". Но като че ли нещата се променят. Все повече хора стават склонни да помагат. Много млади хора започнаха да ходят на църква. Това ги променя, характерът им става по-добър и милосърден. Един човек, който е зъл и се кара с всеки, който срещне, не е забелязван. Създадени сме на тази земя да се трудим и да направим нещо. Бог ни е дал таланти и ние трябва да умеем да ги използваме", обяснява отец Иван.

Той е оптимист и вярва в Бог. Казва, че от нищо не се плаши и не очаква да му се връща с добро за нещата, които прави. " Аз го върша от името на Бога. Той ме дарява с много неща и мога да кажа, че съм най-щастливият човек на света. С тези палави деца около мен никога не скучая. С тях ставам, с тях си лягам... животът ми минава така набързо", разказва белобрадият свещеник, когото мнозина наричат "светец".

Въпреки това той не се чувства герой. "Аз съм един обикновен човек, както всички други хора. Не обичам думата светец. Въобще аз съм нормален човек, но съм тръгнал с Бога и правя всичко, което пише в Библията. Затова и успявам. Децата ми доставят удоволствие, те са като опиум, ако ги няма тях, сигурно ден нямаше да стоя в този манастир. Сигурно и два часа няма да успея да остана в празни стаи."

Той е човекът, който не се отказа да прави добро.

"Човек трябва да надмине себе си, както се казва, да надскочи себе си. Както пише в Библията – това, което даваш на заем, не трябва да чакаш да ти се върне. По-добре дай и не очаквай нищо, защото Бог ще ти го въздаде многократно."

На всички българи и на всички хора по цял свят отец Иван пожела много радост, щастие и много любов.

Редактор: Е. Гигова

Предлагат длъжност омбудсман по правата на детето

Предлагаме в рамките на структурата на Омбудсмана на Република България да се създаде специална длъжност "омбудсман по правата на детет...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com