Поредна блокада на Банско

11501
Поредна блокада на Банско

14 януари ще е поредният ден на протести и блокиран международен път в Пиринско. Гражданският инициативен комитет за развитие на ски зона "Банско" отново ще е на барикадите, за да напомни на властта, че очакват бързо решаване на проблема със ски зоната над града им, съобщи БГНЕС.

"Празниците свършиха, проблемите в Банско остават. Именно през почивните дни видяхме небивали досега опашки. За пръв път Банско стана първенец в тъжна статистика – за най-дълга опашка на кабинковия лифт", заявяват от протестиращия Граждански инициативен комитет за развитие на ски зона "Банско", построяване на втора кабинкова линия и нови писти.

"За развитието на ски зона Банско не съществуват никакви законодателни и екологични проблеми. Във връзка с тиражираните напоследък мнения на псевдо-зелени организации призоваваме управляващите да не вярват на лъжи и провокации", казват протестиращите. "Ще продължим блокадите на пътя до постигане на еднозначно решение на Министерския съвет за ски зоната", решени са протестиращите, които отправят заканата, че при необходимост протестите им могат да се пренесат на жълтите павета.

В последните дни на 2012 година жители на община Банско затваряха в три поредни дни пътя преди входа на курорта, защото е забавеното доизграждането на ски зоната в района.

По време на втория протест там се появи председателят на Народното събрание Цецка Цачева, а в третия ден – вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Тогава природозащитникът Тома Белев сравни пред БГНЕС присъствието на министър Цветанов в Банско с годините след 2000 г., "когато същите тези хора навлизаха в Националния парк "Пирин" и крадяха дървесина, подпалиха горите, за да се прикрие кражбата на дървесина".

"Спомняме си и изкуствено създаденият пожар, който трябваше да скрие размера на кражбите. Тогава загинаха и хора, но нека да не пресилваме нещата. На всяко място има любители на природата, има и защитници, има и такива, които искат да се възползват по максимално бърз начин. Противопоставянето на групи от населението по принцип не е правилно, поне по отношение на управляващите".

Руслана Стефанова, която е национален координатор на "Екогласност" окачестви участието на председателя на НС и на вътрешния министър в протестите като огромен политически гаф.

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com