Препълнени бутилки и забравен котлон са причината за взрива в София

6883
Препълнени бутилки и забравен котлон са причината за взрива в София

Газовите бутилки, които станаха причина за взрива в китайския ресторант в София, са били заредени в газстанция, което е абсолютно забранено. Това обявиха експертите, участвали в огледа. Бутилките са били заредени няколко минути преди взрива и са били препълнени, съобщи БНТ.

"Бутилката се е разрушила в следствие на превишаване на налягането. Тя била препълнена с течна фаза пропан-бутан и това най-вероятно се е получило, когато бутилката е напълнена в автомобилна газоснабдителна станция", коментира началникът на Регионалния отдел на Инспекцията за държавен технически надзор инж. Бойко Цветанов.

Не е слагана бомба в китайския ресторант, който се взриви преди два дни

Взривът в китайския ресторант срещу Руската църква, който рани 13 души, единият от които е с опасност за живота, не е предизвикан от са...

"Бутилките са заредени в същия ден и са докарани. Резервоарът на автомобилната газоснабдителна станция е под земята и температурата на пропан-бутана е по-ниска, да кажем 15-20 градуса, докато в кухнята в ресторанта е може би не 40, но над 30 градуса със сигурност. И тази разлика в температурата води до повишаване на налягането на газа вътре в бутилката", обясни още инж. Цветанов.

"Бутилката беше разрушена в долната си част - едно т-образно разкъсване. В следствие на това газът интензивно е излязъл от бутилката, разпространил се е бързо в помещението. Готвачът, каза в предварителните обяснения, че е видял как изведнъж е започнала мъгла да се вижда в помещението, замирисало силно на газ, Той подава сигнал всички да бягат, но остава един горящ котлон" добави инж. Цветанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com