РИОСВ-София публикувала лични данни на 100 души в интернет

11108
РИОСВ-София публикувала лични данни на 100 души в интернет

Неправомерно качване на лични данни за близо 100 души в интернет е извършила Столичната регионална инспекция по околната среда и водите.

Документите, в които се съобщават лични данни, са предимно решения по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) от последните две години. В 70 от случаите ясно са посочени единни граждански номера и точни адреси.

Хакер източи данните на над 5000 българи

Данните за над 5000 регистрирани потребители от няколко български сайта са били източени от хакер, който се представя като DoktorBass...

От Комисията за защита на личните данни потвърждават, че има нарушение на Закона за защита на личните данни. Според експертите случаят представлява неспазване на техническите процедури за защита на личните данни, които се обработват от екоинспекцията, предаде "Нова телевизия". Санкцията за такова нарушение е от 500 до 5000 лева.

Актовете с ОВОС трябва да се публикуват, но по-скоро като информация за тях. Спокойно могат да се заличат всички останали данни, които индивидуализират лицето, казва Венета Шопова от Комисията за защита на личните данни.

От РИОСВ-София потвърдиха, че документи с лични данни действително са публикувани в сайта на инспекцията. От ведомството обаче увериха, че достъпът до тях е спрян, за да бъдат заличени имената и ЕГН-тата.

В последно време бяха регистрирани най-различни злоупотреби с лични данни - от покупка на стоки на лизинг до теглене на кредит от чуждо име.

Търговският регистър бълва лични данни, крадци ги теглят

В Търговския регистър има данните на около 1 милион българи. Кражбите на фирми, теглене на кредити от чуждо име са все по-разпространя...

Само за миналата година в Комисията за защита на личните данни са постъпили 400 сигнала, при които реално е имало нарушение.

В Европа този казус също е на дневен ред. В началото на годината Европейската комисия оповести намерението си да въведе серия правила, които да засилят защитата на личните данни в границите на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com